Pedeset minuta na mobilnom i mozak vam više nikada neće biti isti

Provedite pedeset minuta sa mobilnim telefonom na uhu i moždana aktivnost će vam se promeniti u delu mozga najbližem anteni, potvrdili su naučnici.

Studija nije dokazala štetnost korišćenja mobilnog; čak i naučnici Nacionalnoga instituta za zdravlje tvrde da njihova studija verovatno neće dati odgovor na pitanje o povezanosti mobilnog i tumora na mozgu.

"Mi smo pokazali da se u delu mozga najbližem anteni pojačava metabolizam glukoze", kaže Dora Volkow, autorka studije objavljene u magazinu američkog udruženja (JAMA). Cilj studije je bio istražiti kako mozak reguje na elektromagnetska polja koja stvara signal bežičnih telefona.

Volkow kaže kako je iznenađena što slabo elektromagnetsko zračenje mobilnog telefona utiče na moždanu aktivnost, ali dodaje kako da to otkriće ne baca nikakvo novo svetlo na pitanje izazivaju li mobilni telefoni i rak.

"Ova studija ni na koji način ne upućuje na to. Studija samo pokazuje da je ljudski mozak osetljiv na izloženost elektromagnetskom zračenju mobilnog telefona".

Upotreba mobilnog telefona je dramatično porasla od sredine osamdesetih kad su se pojavili. Veruje se da ih je širom sveta u upotrebi oko pet milijarda. Neke studije su povezale izloženost mobilnom sa povećanom opasnošću od raka mozga, ali velika studija Svetske zdravstvene organizacije (WHO) nije dala konačnu ocenu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.