Potrošačka elektronika se vratila na Cebit

ELEKTRONSKI PROIZVODI ZA ŠIROKU potrošnju u poslednje vreme nalaze primenu i u preduzećima svih veličina, a uspeli su, evo, da se vrate i na Cebit, jedan od najvećih IT sajmova okrenutih profesionalnim proizvodima, koji će ove nedelje otvoriti svoja vrata u Hanoveru.

Posle više godina koje je Cebit posvetio isključivo poslovnom svetu, što je prouzrokovalo odlazak velikih proizvođača potrošačke elektronike u Berlin, na tamošnji međunarodni sajam IFA (Internationale Funkausstellung – međunarodna radio izložba), Cebit je ponovo poželeo dobrodošlicu proizvođačima kućne elektronike, u posebnom delu nazvanom „Cebit Life“ za koji organizatori kažu da je „slavlje digitalnog stila življenja“.

Šarp (Sharp) je poslednji put bio na Cebitu 2007. koji su njegovi radnici napustili noseći na sebi jakne na kojima je pisalo „Sajonara Cebit“, a Filips (Philips) takođe preferira sajam IFA kao mesto za izlaganje svojih proivoda. Međutim, jedan broj proizvođača elektronskih uređaja nikad nije napustio Cebit, oni su se samo sakrili u zonu Planet Reseller (u halama 14 i 15) u kojoj su mogli da izlažu samo proizvođači s pozivom i gde su svoje proizvode pokazivali samo partnerima. Upravo tu će se ove godine nalaziti, na primer, LG i Motorola.

U halama 19 i 23 će se ove godine nalaziti elektronika za kućnu zabavu. Tu će biti predstavljeni novi personalni računar u funkciji kućnog teatra Ultra HTPC i medijski plejer Prodidži (Prodigy) kompanije Ekstrimer (Xtreamer); televizori s vezom za internet, tablični računari i čitači e-knjiga, navigacioni uređaji, kućna automatika i pametni merači, uključujući i novi sistem za merenje utrošene energije Zonos HausSitter nemačke kompanije Kukulus (Cuculus), koji se može kontrolisati preko Ajfona (iPhone) ili Ajpeda (iPad).

Naravno, Epl (Apple) neće biti na ovom sajmu, jer je za sredu zakazao predstavljanje nove verzije Ajpeda, ali će tu zato biti drugi proizvođači tabličnih računara, uključujući Asus, koji će pokazati svoj I ped slajder (Eee Pad Slider), uređaj s ekranom od 25,6 cm (10,1 inč) osetljivim na dodir i kliznom tastaturom, koji koristi Android 3.0. Tu će biti i Delov Strik 7 (Dell Streak), kao i Fudžicuov Stilistik Q500 (Fujitsu Stylistic Q550), tabla s poslovnim funkcionalnostima.

Soni kompjuter entertejnment (Sony Computer Entertainment) ima svoj štand posvećen pre svega igranju na personalnim računarima i pametnim telefonima, ali pored igranja tu će u petak održati i jednodnevni seminar o „ozbiljnom igranju“ na kome će se govoriti o korišćenju tehnologija za igranje kao obrazovnih alatki u kompanijama. Ejser (Acer) će opremiti prostor sa 200 sedišta za igranje na personalnim računarima visoke klase.

Iza ove igračke fasade koju podiže Cebit Life, nalaziće se i ozbiljniji proizvodi za kompanije čija je namena vođenje poslovanja na ozbiljan način. Predstaviće ih 260 izlagača specijalizovanih za ERP rešenja, a čitav jedan veliki deo u hali 3 biće posvećen upravljanim štamparskim uslugama. Organizatorima Cebita je, naime, poznato da skoro svaki od njegovih posetilaca koristi neku štapački uređaj ili aplikaciju, ali malo njih je svesno potencijalnih mogućnosti i ušteda koje se mogu dobiti kroz upravljane štamparske uluge. Oni koje to zanima mogu u sredu da prisustvuju okupljanju za razmenjivanje ogovarajućih znanja i druženje, koje organizuje Doxnet, mreža eksperata za dokumente (Document X-perts Network).

Fudžicu će pokazati svog ekološkog miša M440 Eco koji poput većine današnjih modela ima optički senzor, dva dugmeta i točkić, ali je izrađen od prirodnih biorazgradivih materijala, a njegov kabl ne sadrži PVC.

U hali 11 kompanija Sajlok (Psylock) će pokazati svoj sistem autentikacije korisnika namenjen onima koji teško pamte lozinke. Njeno rešenje omogućava da se kao lozinka ukuca tekst koji ne mora da bude tajnovit, jer će korisnika prepoznati po načinu na koji ga unosi, pošto uzima u obzir karakterističan ritam i greške pri kucanju.

Pored proizvoda koji upravo stižu na tržište, Cebit će biti okrenut i u budućnost. Dve hale s nazivom Cebit Lab, poslužiće da se u njima predstave istraživački projekti, dok će hala 6 nazvana Vebsajeti (Webciety) služiti za konferencije posvećene onima koji tek počinju biznis i traže investitore.

Na ovogodišnjem Cebitu učestvovaće preko 4800 izlagača iz 70 zemalja, što je povaćenje u odnosu na prošlu godinu kad ih je bilo 4157 iz 68 zemalja, ali svejedno znatno manje u odnosu na rekordnih 8093 iz 2001. Ostaje i dalje veliko pitanje da li će nova formula privući posetioce. Prošle godine registrovano ih je 334.000 iz 83 zemlje, što je daleko od rekordnih 850.000 iz 2001.

Cebit se održava od prvog do petog marta na hanoverskom sajmu. Ove godine otvoriće ga nemačka kancelarka Angela Merkel i turski premijer Redžep Tajip Erdogan, dok će uvodno predavanje održati osmi izvršni direktor IBM-a, Sem Palmizano, čija kompanija ove godine obeležava sto godina postojanja.

Palmizana će možda biti u senci jedne od ovogodišnjih kreacija kompanije na čijem je čelu. U sali 2 nalaziće se njen superkompjuter sastavljen od 90 servera Power 750 Express, koji je u stanju da postavlja pitanja na odgovore zadate običnim jezikom, zahvaljujući čemu je nedavno pobedio u kvizu Džeperdi (Jeoprady). Zato ovu najavu Cebita i završavamo u njegovom stilu: „Ko je Votson?“ (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.