Quo vadis IT?

Ko će uhvatiti planiranih 1,44 milijarde kuna državnih investicija za IT u svoju mrežu i da li će ih uopšte biti? Da li se stvara regionalna IT sfera, i ima li potrebe za time? Da li će velike ribe pojesti male? Kako će IT industrija uticati na razvoj društva u regionu i EU? Kako se prilagoditi Digitalnoj agendi EU? Kako će se IT industrija razvijati u sledećih pet do deset godina? Quo vadis IT?

Odgovore na ova i brojna druga pitanja ponudiće na IT Areni 2011. vodeći igrači IT industrije, predstavnici javnog sektora, investitori, analitičari, ključni korisnici IT usluga i uticajni privrednici, iz regiona i EU.

Kriza nije zaobišla ni IT industriju koja se, nakon godina rasta, suočava sa padom poslovnih aktivnosti. U Hrvatskoj je nakon pada isporuke računara i druge informatičke opreme, softvera i IT usluga od oko 17 posto u 2009., prošle godine pad usporen i iznosio je oko 5 posto. Iako se oporavak hrvatskog tržišta, najvećeg u regionu s udelom od oko 41 posto, nazire, prognoze za 2011., izuzev očekivanja daljnjeg usporavanja pada, nisu ružičaste.

Regionalno tržište je pak u 2009. zabeležilo pad od oko 8,8 posto, a iako preciznih podataka još nema, procenjuje se da je i prošlu godinu završilo u minusu. Predviđanja su da bi se 2011. kriza ipak trebala izduvati, a tržište regiona ponovno oživeti i 2014. doseći rast od sedam posto godišnje.

Sve to IT industriji, kao i inače jednoj od najdinamičnijih industrija, iznova nameće potrebu prilagođavanja, restrukturiranja i promišljanja o novim načinima poslovanja, ali i otvara nove poslovne prilike.

O perspektivama IT industrije u regionu u sledećih pet godina, razvoju digitalnog društva u skladu sa preporukama Digitalne agende EU, načinima za ostvarenje rasta, perspektivama za izvoz, i nadmetanju i saradnju među globalnim, regionalnim, lokalnim kompanijama i pojedincima u regionu, na konferenciji će, među ostalima, raspravljati i ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije, Jasna Matić i direktor Microsoft-a Hrvatska, Ivan Vidaković.

Ulaganje u IT je u Hrvatskoj navedeno kao jedna od antirecesijskih mera, a u iduće dve godine, prema najavama Središnje državne kancelarije za e-Hrvatsku, planira se 1,44 milijarde kuna državnih investicija u taj sektor. Budući da je javni sektor, ne samo u Hrvatskoj u kojoj generiše čak 40 posto potražnje, već i na nivou regiona u kome se taj udeo kreće oko 20 posto, jedan od glavnih naručilaca IT proizvoda i usluga, konferencija će se baviti i uticajem javnog sektora na razvoj digitalnog društva i projektima koji se planiraju u 2011. Osim toga, raspravljaće se i o sve prisutnijem trendu konvergencije telekoma i IT-a i njegovom uticaju na razvoj IT industrije.

Konferencija će se dotaknuti i modela preživljavanja i održivog rasta kompanija iz IT industrije u regionu. Naime, većina kompanija je prisutna na svom lokalnom tržištu, s intencijom širenja ali podbacuju u svojoj nameri zbog slabe inicijative. O tome kako rasti – preuzimanjima, spajanjima, organskim rastom, prodajom strateškom partneru, partnerskom suradnjom – i regionalnim iskustvima govoriće predstavnici kompanija: New Frontier (Austrija), RSG Capital (Slovenija), Intel Capital (Rumunija), ComTrade Group (Srbija), i Asseco SEE (Srbija).

Jedan od trendova u IT-u, o kojem će takođe biti reči na konferenciji, je i outsourcing IT-a, pa će se raspravljati o pozitivnim i negativnim iskustvima takvog načina poslovanja.
Uz zanimljiva predavanja i interaktivne panele, učesnicima će biti predstavljena sekcija HOT IN THE REGION kroz koju će se predstaviti izdvojeni planovi investicija u IT-u za 2011. godinu. Ivan Matasić, Član Uprave, predstaviće plan investicija u IT-u kompanije HŽ Infrastruktura d.o.o., a Damir Baralić,direktor Republičkog zavoda za informatiku i Internet iz Srbije predstaviće plan investicija penzijskog fonda Republike Srbije.

Detaljne informacije o programu Konferencije nalaze se na www.infoarena.hr.

Prevod: IT VESTI

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.