Soni prikazao profesionalne OLED monitore od 17 i 25 inča

SONI (SONY) ĆE USKORO POČETI DA prodaje profesionalne monitore s najvećim komercijalnim ekranima na bazi organskih svetlećih dioda (organic light-emitting diode, OLED) koji su do sada proizvedeni.

Monitor namenjen filmskoj i TV industriji krasiće OLED ekran od 63,5 cm (25 inča) a u prodaji će se pojaviti 1. maja, dok će drugi model s ekranom od 43,2 cm (17 inča) uslediti prvog jula.

OLED tehnologija ravnih ekrana konkuriše tehnologiji na bazi tečnih kristala (liquid-crystal display, LCD). Pošto njeni pikseli sadrže organski materijal koji emituje sopstvenu svetlost, ekrani su joj tanji od LCD ekrana, jer ne zahtevaju pozadinsko osvetljenje, što doprinosi i manjoj potrošnji struje. OLED se pokazao bolji u pokazivanju slika s brzim pokretima u odnosu na LCD, a njegove boje izgledaju bogatije, ali je izrada panela većih dimenzija znatno skuplja.

Soni očekuje da će se njegovi OLED monitori koristiti kao kao referentni monitori u montažnim sobama, kamionima za satelitske prenose i kontrolnim sobama televizijskih emitera, gde se zahteva visoko kvalitetna slika. Kompanija smatra da je slika na njenim OLED panelima u tom pogledu superiornija od one koju nude LCD monitori.

Na demonstraciji održanoj u sedištu kompanije u Tokiju, Soni je prikazao iste video odlomke na svom novom velikom OLED monitoru i LCD monitoru s istom dijagonalom ekrana postavljenim jedan pored drugog.Slika na OLED ekranu je bila uočljivo bolja, bogatija i s većom dubinom boja. Kad je prikaz na ekranu potpuno zatamnjen na OLED monitoru se nije videlo ništa, jer je postao potpuno crn, a LCD monitor je nastavio da svetli sivom nijansom zbog pozadinskog osvetljenja.

Kao i ostala profesionalna TV oprema ni novi monitori nisu jeftini. Veći model će koštati 2,4 miliona jena (oko 28.840 dolara) a manji 1,3 miliona jena (oko 15.600 dolara). Međutim, OLED monitori za široku potrošnju skuplji su svega 10% od LCD monitora koje nameravaju da zamene.

Novi komercijalni OLED monitori od 17 i 25 inča predstavljaju korak napred za industriju ekrana koja već duže vreme obećava veće modele, ali ne uspeva da ih isporuči. Uprkos tehnološkim unapređenjima ostvarenim u poslednje vreme, proizvođači ravnih ekrana i dalje ne uspevaju da usavrše proizvodnju velikih ekrana do stepena kad će pouzdano dobiti proizvode bez grešaka. Ekrani manjih dimenzija od oko 7, 5 cm (3 inča) više nisu problem i već ih ima u brojnim prenosivim uređajima, a pre svega mobilnim telefonima, ali su se veliki ekrani pokazali kao tvrd orah.

Koliko je teško proizvesti OLED ekran većih dimenzija najbilje se videlo krajem 2007. kad je Soni ponudio prvi (i za sada još uvek jedini) OLED televizor. Njegov model XEL-1 imao je dijagonalu od svega 28 cm (11 inča) a svejedno je koštao 2000 dolara, što je u to vreme bilo daleko skuplje i od znatno većih LCD televizora. Mesečna proizvodnja nije prelazila 2000 primeraka.

Nekoliko meseci pošto se pojavio XEL-1, direktor Sonija, Hauard Stringer, obećao je da će uskoro ponuditi i model od 27 inča, ali se to nije desilo. I konkurentski proizvođači Samsung i LG Electronics pokazivali su prototipove OLED ekrana i nudili obećanja, ali niko još nije ponudio OLED televizor. U sredu na demonstraciji ni Soni nije otkrio ima li ikakvih planova za OLED televizore. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.