U Srbiji 87% građana nikada nije koristilo internet za plaćanje

PROŠLE GODINE JE SAMO 280.000 STANOVNIKA Srbije preko interneta kupilo neki proizvod ili platilo račun, a čak 87% nikada preko mreže nije plaćalo proizvode ili usluge. Prosek potrošnje u trgovini preko interneta u Evropskoj uniji iznosi 860 evra po stanovniku, a u Srbiji oko 60 evra.

U Evropi se oko 40% trgovine obavi elektronskim putem, dok u SAD iznosi čak 70%. U Danskoj se gotovo celokupna prodaja obavlja elektronskim putem.

Od 94% preduzeća koja u Srbiji imaju pristup internetu, svega 23,3% obavlja elektronsku trgovinu, dok je naročito građanima ovaj vid plaćanja stran, tako da čak 87% korisnika interneta nikada nije kupovalo ili poručivalo robu preko interneta.

Predstavnici Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo i Ministarstva trgovine i usluge kažu da je u prethodnom periodu dosta urađeno na unapređenju elektronskog poslovanja i trgovine i praktično zaokružen zakonodavni okvir u toj oblasti.

Pomoćnik ministra za trgovinu i usluge, Ljiljana Stanković, kaže da je Zakon o elektronskoj trgovini usvojen u junu 2009. godine, a da je Strategija razvoja trgovine usvojena u januaru iste godine definisala osnovne odrednice vezane za afirmaciju elektronske trgovine. Vlada Srbije je u junu prošle godine usvojila Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji do 2020. godine, čiji je sastavni deo i Strategija razvoja elektronske trgovine. U novom Zakonu o trgovini, čija je primena počela 1. januara 2011, elektronska trgovina je po prvi put svrstana u strukturu trgovine. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.