Adobijev Valabi povezuje Fleš i HTML

ZA VEĆINU LJUDI VALABI JE ŽIVOTINJKA nalik kenguru, ali kompanija Adobi Sistems (Adobe Systems) dala joj je i tehnički identitet. U njenoj režiji valabi (Wallaby) je ime eksperimentalnog konvertera Fleša (Flash) u HTML5 koji je razvijačima softvera pripremila njena laboratorija u kojoj se krčkaju nove tehnologije. Radi se o multiplatformskoj AIR aplikaciji koja korisnicima omogućava da izlazni rezultat Fleša (datoteku u formatu FLA) u trenutku prevedu u HTML5 prostim prevlačenjem.

Adobi je sad omogućio zainteresovanim korisnicima prvi detaljniji uvid u tehnologiju Valabi i dao im priliku da svoju umešnost u razvijanju Fleš aplikacija iskoriste za izradu HTML datoteka koje se mogu izvršavati na sistemima bez Fleš plejera, uključujući Eplove (Apple) uređaje koji koriste operativni sistem Ajoes (iOS), što će reći Ajfon (iPhone) i Ajped (iPad).

Valabi, koji se slobodno može preuzeti sa lokacije Adobijevih laboratorija, pomaže pretvaranje Fleš datoteke stvorene razvojnim alatom Flash Professional u HTML. Eplov Ajoes koji ne podržava Fleš plejer, primarni je razlog za korišćenje Valabija. Rezultat konverzije može se izvršavati i u veb čitačima koji koriste WebKit, kao što su Safari i Hrom (Chrome).

U pitanju je eksperimentalna tehnologija koju Adobi razvija kako bi pokazao da ulaže i u Fleš i u HTML, jer obe smatra važnim na duge staze. Ono što se dobije kao izlazni rezultat Valabija omogućava da se koristi na samo HTML već i SVG i CSS.

Valabi je AIR aplikacija (Adobe Integrated Runtime) za Vindous (Windows) i Mek (Mac) platforme. Datoteke koje se pretvaraju u HTML5 mogu se posle konverzije dodatno uređivati korišćenjem odgovarajuće alatke koja uređuje HTML, kao što je na primer Adobijev Drimviver (Dreamweaver), ili ručno.

Adobijeva patentirana tehnologija Fleš koja služi za reprodukovanje bogatih medijskih sadržaja u veb čitačima, nalazi se pod Eplovom opsadom, jer ta kompanija smatra da je za to dovoljan HTML5. Adobi s druge strane smatra da Fleš i HTML5 kogu da koegzistiraju, mada konvertovanje Fleša u HTML izaziva gubljenje pojedinih funkcionalnosti, jer se neki elementi Fleš datoteka neće pretvoriti u HTML5.

Za razliku od opšteg dizajna i grafičkih animacija, u prevodu će se izgubiti pretapanja, filtri, audio, video i ActionScript. Rezultat prevođenja je kombinacija koju čine HTML, SVG (Scalable Vector Graphics) i CSS i koja treba da posluži kao polazna osnova. Vektorska grafika se konvertuje u SVG; bitmape u elemente slike i JPEG datoteke; tekst u pasusne elemente ili SVG tekst, a Flash Timeline u grupu CSS animacija.

Valabi je prethodno pokazan prošle jeseni na Adobijevoj konferenciji Max 2010 u Los Anđelesu. U ovom trenutku Adobi ne može da ukaže na dalji put razvoja ovog proizvoda, ali poziva sve korisnike da ga izveste šta misle o njemu. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.