Apoteker izašao iz Herdove senke i gleda u oblak

IZVRŠNI DIREKTOR HJULET-PAKARDA (Hewlett-Packard, HP), Leo Apoteker, istupio je u ponedeljak iz senke svog prethodnika, Marka Herda, i govorio o računarskom oblaku kao novoj platformi koja će kompaniju uvesti u nadmetanje s Amazonom i Guglom (Google).

Pored toga što će ponuditi infrastrukturu kao uslugu, HP će svim klijentima, od pojedinačnih kupaca preko malih i srednjih preduzeća do onih najvećih, dati i „tržni centar“ za aplikacije, rekao je Apoteker.

U njemu će biti za svakog po nešto. „Obezbedićemo jednu otvorenu tržnicu koja integriše usluge namenjene širokoj potrošnji, preduzećima i onima koji se bave razvojem“, rekao je Apoteker na konferenciji za novinare i analitičare održanoj u ponedeljak u San Francisku. Tržni centar u oblaku sadržaće prodavnicu asplikacija, razvojni alat i servise i podršku za preduzeća.

HP ne kaže kad će otvoriti taj svoj novi tržni centar, odnosno ponuditi usluge iz oblaka, ali Apoteker je usluge nazvao otvorenim, kadrim da podrže mnoge razvojne jezike i projektovanim da ih koristi bilo koji tvorac softvera. „Mi ćemo pažljivo ispitivati samo aplikacije za bezbednost i interoperabilnost“, dodao je on.

HP već ima znanje potrebno da se izgradi takva ponuda. Već je poznat kao proizvođač tehnologija za široku publiku i centre za obradu podataka, kao i softvera koji je neophodan da slepi različite aplikacije u jednu celinu. Pored toga, ima ambiciju da bude velik koliko i neki od postojećih dobro poznatih davalaca usluga iz računarskog oblaka.

„Ukoliko želite da budete u poslu s oblakom, on mora biti velikih razmera“, rekao je Apoteker. „Morate biti u stanju da uslužite klijente doslovno svuda.“

Međutim, nije sasvim jasno hoće li HP uspeti da privuče one koji razvijaju softver na svoju novu platformu i uzbudi potrošače i razvijače na isti način kako to čine konkurentski Gugl i Amazon.

Investitori traže nekakva uveravanja još od kad je Apoteker pre skroro pet meseci preuzeo štafetu od Herda. HP-ove deonice nisu prošle dobro otkako je Herd otišao – na indeksu 500 koji objavljuje analitička kompanija Standard & Poor's (S&P 500) pale su za 17 posto – a finansijki analitičari se pitaju ima li Apoteker onu neophodnu crtu koja će kompaniju povesti napred.

I dok su tehnokompanije poput Gugla i Epla (Apple) povećale profite zahvaljujući uspehu na tržištu široke potrošnje, HP od nedavno očekuje da će i on imati hit. Prošlog meseca je najavio svoj tablični računar Tačped (TouchPad) koji treba da uđe na tržite kojim dominira Eplov Ajped (iPad). Njegova tabla koja koristi operativni sistem Veboes (webOS) do kojeg je došao 2009. kad je kupio kompaniju Palm, očekuje se u junu. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.