Apple i Google na vrhu rang-liste najpoželjnijih kompanija

AMERIČKI ČASOPIS FORTUNE OBJAVIO je sredinom ove nedelje rang-listu najpoželjnijih kompanija za zapošljavanje na kojoj prvo mesto, četvrtu godinu zaredom, zauzima kompanija Apple.

Drugo mesto zauzima kompanija Google, koja je poslednjih godina postala Appleov konkurent takoreći u svim oblastima – od softvera i mrežne prodaje muzike, do pametnih mobilnih telefona i tabličnih računara.

Istraživanje je obuhvatilo 1000 najvećih svetskih kompanija sa najvećom zaradom, koje su razvrstane po oblastima, a potom je iz svake grupe izdvojeno po deset najuspešnijih. Nakon toga je od rukovodilaca tih kompanija, zatraženo da ocene ostale kompanije iz svoje oblasti na osnovu devet kriterijuma koji su obuhvatali kategorije od kvaliteta upravljanja i vrednosti investicija do inovativnosti i društvene odgovornosti.

Apple je zadržao prvo mesto na listi zahvaljujući svom “zadivljujućem ritmu kojim predstavlja nove uređaje”, stoji u obrazloženju autora rang-liste. U te nove uređaje ubrojani su tablični računar iPad2, modeli iz osvežene serije prenosivih računara MacBook Pro i predstojeća, peta po redu, verzija mobilnog telefona iPhone. “Apple nastavlja da ostvaruje odlične finansijske rezultate, uključujući skoro udvostručen tromesečni profit, i povlači odlične poslovne poteze, kao što je uključivanje iPhonea u mrežu kompanije Verizon”, navode autori rang-liste.

Google, pak, nastoji da održi korak sa Appleom pre svega na tržištu mobilnih uređaja, zahvaljujući pravoj eksploziji uređaja i aplikacija koje je izazvao operativni sistem Android. Po jednom od ocenjivanih kriterijuma - “finansijskoj čvrstini” - Google je nadmašio Apple.

Evo kako su na ovogodišnjem rangiranju najpoželjnijih kompanija prošle druge tehnološke kompanije.

Amazon je zauzeo 7. mesto zahvaljući odličnoj prodaji svog e-čitača Kindle 3G, koji je postao najprodavaniji Amazonov proizvod do sada, Microsoft je zauzeo 9. mesto, zahvaljujući Windowsu 7, upravljačkom uređaju Kinect i pretraživaču Bing. Kompanija IBM je 12, a učesnici u ocenjivanju su posebno istakli uspeh njenog superračunara Watson, koji je u kvizu Jeopardy! pobedio svoje ljudske protivnike. Petnaesto mesto je zauzela kompanija 3M zahvaljujući širokoj ponudi svojih proizvoda, od lepljivih papirića za pisanje poruka i izolir traka, do vrhunskih ekrana osetljivih na dodir i optičkih kablova. Na 28. mesto rang-liste plasirala se kompanija Cisco, zahvaljujući tome što je postigla dobre rezultate u reorganizaciji svoje proizvodne ponude, prebacivši akcenat sa proizvodnje mrežnih skretnica i usmerivača na opremu za centre za obradu podataka i virtuelizaciju. Na 32. mestu je Intel zahvaljuući širokoj ponudi novih procesora i novih tehnologija, dok su kompanije Samsung Electronics, Sony i Oracle zauzele 38, 46. i 48. mesto

Od drugih poznatijih kompanija mesto u prvih 50 na rang-listi poželjnih obezbedile su investiciona kompanija Berkshire Hathaway (3.), Procter & Gamble (5.), Coca-Cola (6.), McDonalds (10.), Walt Disney (14.), Starbucks (16.), BMW (19.), Nike (24.), PepsiCo (26.), Toyota Motor (33.), Exxon Mobil (34.), Volkswagen (35.), Honda Motor (42.), eBay (45.) i Accenture (49.).

Uporedo sa rang-listom najpoželjnijih kompanija, Fortune objavljuje i listu onih kompanija koje su označene kao neprivlačne za zapošljavanje. Zanimljivo je da su prva četiri mesta na toj svojevrsnoj “crnoj” rang-listi zauzeli proizvođači piva. Prva je japanska kompanija Kirin Holdings, a slede je danska kompanija Carslberg, japanski proizvođač piva Asahi Breweries i holandska kompanija Heineken.

Poznati fransuski proizvođač alkoholnih pića, kompanija Pernod Ricard zauzela je 7. mesto, a zastupljeni su i proizvođači automobila, kineski Dongfeng Motor (6.) i Shanghai Automotive (9.), ali i proizvođači rezervnih delova za automobile, kao što su kineske kompanije China South Industries Group (5.) i China FAW Group (8.) (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.