Apple objavio prvi pregled operativnog sistema Mac OS X 10.7

KOMPANIJA APPLE JE PROŠLE NEDELJE objavila preglednu verziju (preview) operativnog sistema Mac OS X 10.7, poznatog pod nazivom Lion. Ova verzija je prvenstveno namenjena programerima, koji je mogu preuzeti iz Appleove prodavnice aplikacija Mac App Store.

Objavljena pregledna verzija je prvi prikaz nove verzije operativnog sistema Mac OS X koji bi do korisnika trebalo da stigne sredinom ove godine.

Kao što će to biti slučaj i sa konačnom verzijom operativnog sistema, i pregledna verzija se isporučuje sa Appleovim serverskim operativnim sistemom Lion Server. Pojedini analitičari ovaj potez tumače kao priznanje kompanije da nije uspela da prodre na tržište softvera namenjeno centrima za obradu podataka, već da je prodaja njenih serverskih operativnih sistema uglavnom obuhvatala manje kompanije.

Trenutno se Mac OS X Snow Leopard Server prodaje zasebno po ceni od 500 USD.

Krajem prošle godine, Apple je ugasio svoju seriju servera Xserve namenjenih za ugradnju u ormane i obustavio njihovu prodaju 31. januara 2011. godine. Umesto toga, sada pokušava da usmeri korisnike ka sistemima Mac Pro i Mac Mini koji se prodaju sa instaliranim operativnim sistemom Leopard Server.

Kupovina paketa sa Lion Serverom i operativnim sistemom Mac OS X 10.7 korisnicima će doneti uštedu of nekoliko stotina dolara, pod pretpostavkom da Apple neće promeniti cenu i da će Lion koštati standardnih 130 USD.

Analitičari pretpostavljaju da će, kada se Lion pojavi sredinom godine, mali serveri koštati oko 700 USD, a ne 1.000, koliko trenutno košta Mac Mini sa serverskim operativnim sistemom.

Apple je u oktobru 2010. godine, prilikom predstavljanja redizajnirane i jeftinije verzije prenosivog računara MacBook Air, najavio operativni sistem Lion, precizirajući da će on biti dostupan na leto 2011. godine.

Izvršni direktor kompanije, Stiv Džobs, tada je izjavio da „Mac OS X susreće iPad“ i govorio o mogućnostima operativnog sistema iOS koje će se naći i na Macintosh računaru.

Apple je korisnicima Snow Leoparda već isporučio jednu komponentu Liona; radi se o aplikaciji za pristup mrežnoj prodavnici Mac App Store koja je otvorena početkom januara.

Predstavnici Applea su otkrili i detalje o proširenjima i dodacima koje donosi Lion, od redizajniranog klijenta za e-poštu Mail (isporučuje se uz operativni sistem Mac OS X) do nove alatke AirDrop za prenos datoteka između Macintosh računara.

Mail će od sada imati prikaz prilagođen ekranima širokog formata, sličan onom kao kod iPada, tako da korisnici Macintosha po prvi put mogu videti umanjeni prikaz poruke pre nego što je otvore. Ranije su vlasnici ovih računara morali da se oslanjaju na dodatke drugih programera, kao što su WideMail ili Letterbox, kako bi im ovaj prikaz bio dostupan.

AirDrop omogućava korisnicima Liona da jednostavno kopiraju datoteke na druge Macintosh računare sa istim operativnim sistemom preko bežičnih mreža, a datoteke se čuvaju u direktorijumu Download.

Novina je i opcija Versions, koja prati više verzija dokumenata i omogućava povratak starije kopije putem interfejsa karakterističnog za softver Time Machine. Tu su i opcija Resume koja omogućava da se aplikacija vrati u pređašnje aktivno stanje nakon restartovanja ili nadogradnje softvera, kao i opcija Auto Save koja u pozadini automatski čuva promene u dokumentima.

Tačan datum kada će se Lion naći na tržištu, kao i njegova cena, nisu objavljeni. Kompanija nadogradnju sistema za jedan računar obično naplaćuje 130 USD, dok paket od pet licenci košta 150. Apple je od te prakse odstupio nakon pojavljivanja Snow Leoparda, koji je predstavljen u svojstvu manje nadogradnje u septembru 2009. godine, kada je cena operativnog sistema Mac OS X 10.6 iznosila 30, odnosno 50 USD. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.