Bežična tehnologija štedi energiju i poboljšava mišolovke

U JEDNOM MRAČNOM UGLU HALE 2 NA Cebitu, postavljena je mišolovka, ali za razliku od klasičnih ova je opremljena bežičnim predajnikom.

Sama zamka je standardna, napravljena u Kini i košta 10 evra, ali joj je nemačka kompanija BSC Computer prikačila maleni bežični predajnik. U nju se još nije uhvatio nijedan miš, ali ukoliko se to desi, predajnik će obavestiti vlasnika da mišolovku treba pogledati. Nije važno koliko dugo se čeka na prvu žrtvu, jer nema bateriju koja će se isprazniti.

Ugrađeni predajnik koristi bežični protokol izuzetno niske potrošnje koji je devedesetih godina razvio Simens za automatizaciju zgrada, iz čega je kasnije nastala i kompanija Enoušen (EnOcean). Sada ta kompanija kroz udruženje EnOcean Alliance, nastoji da Međunarodna elektrotehnička komisija (International Electrotechnical Commission, IEC) usvoji tu tehnologiju kao standard i izgradila je oko njega ekosistem od 175 kompanija. Četiri od njih – sam EnOcean, zatim Murata, IK Elektronik i Vicos – proizvode radio čipove koji su u osnovi sistema.

Predstavnici udruženja tvrde da je njihovo rešenje nalik jednom drugom, poznatom pod nazivom Zigbi (ZigBee), ali bez baterije. Zigbi je skup komunikacionih protokola zasnovanih na standardu IEEE 802.15.4 za lične bežične mreže (personal area network, PAN) male snage.

Inovacije koje je doneo EnOcean odnose se na korišćenje energije iz mehaničkog kretanja prekidača za svetlo, provlačenja kartica kroz čitače kartica, pa čak i pritiskanja kvake na vratima ili prozoru, za napajanje sićušnog radio predajnika. Potom su usledili termostati na solarno napajanje i radijatorski ventili koji koriste termoelektrični efekat, poznat i kao Peltijeov efekat (Peltier), za dobijanje energije iz temperaturne razlike između dve površine.

Sada je BSC na spisak prikupljača energije dodao i mišolovku s oprugom, koja šalje bežični signal centralnom računaru kad uhvati miša. Miš koji trči pored zida, u jednom ili drugom smeru, ulazi u tunel u zadnjem delu zamke, gde će ga rampa s oprugom sprečiti da pobegne. Kad je poklopac spušten miš će morati da uđe u komoru u kojoj se nalazi plavi okidač, takođe sa zategnutom oprugom. Predajniku nije potrebna baterija, jer kad miš stane na okidač, energija opruge pretvara se u električnu energiju koje ima dovoljno da napaja predajnik dok šalje niz poruka objavljujući da je miš u mišolovci.

Nemački zakon zahteva od prodavaca hrane na malo da u svojim objektima drže mišolovke, ali zabranjuje korišćenje otrovnih mamaca i zahteva svakodnevno proveravanje svih mišolovki. Ispunjavanje tih zahteva ume prilično da košta samousluge sa preko 50 mišolovki, koje će rado platiti 50 do 100 evra za bežičnu mišolovku, jer ju je dovoljno posetiti samo kad nešto zaista uhvati. Dodatni bonus je što joj ne treba menjati baterije.

Da bi mišolovka bila korisna potreban je još jedan element: mrežni prolaz (gateway) EnOcean-to-TCP/IP pomoću kojeg će centralni računar moći da prima poruke iz mišolovki i obaveštava osoblje koja od njih zahteva proveru. Beleženjem izveštaja iz svih mišolovki i označavanjem onih koje su svejedno bile prazne, prodavnice mogu da identifikuju one mišolovke koje su podložne lažnim alarmima (nastalim recimo slučajnim pomeranjem) i premeste ih na bolje mesto.

Uređaji kompanije EnOcean postali su popularni u hotelima i po kancelariama, jer dodavanje detektora prisustva i raznih drugih uređaja za uštedu električne energije ne zahteva remodeliranje soba. U početku su ti uređaji radili zajedno na nivou pojedinačnih soba – čitač kartice pored vrata isključivao je svetlo i grejanje kad gost izađe iz sobe, na primer.

Kad se 2008. pojavio EnOcean-to-TCP/IP Gateway, mrežni prolaz koji ove uređaje povezuje na IP mrežu, tehnologija se pretvorila u alat za upravljanje celom zgradom i privukla pažnju ljubitelja tehnologija za kućnu automatiku.

BSC te mrežne prolaze koristi kako bi svojim klijentima pomogao da eliminišu nepotrebno trošenje energije i gamad, a pored toga nudi i aplikacije za pametne telefone kao što su Ajfon (iPhone), Blekberi (BlackBerry) i Android telefoni, koji potom mogu daljinski da upravljaju svetlima pa čak i kontrolišu veb kamere povezane na mrežni prolaz.

Na štandovima u hali 19 ostali članovi udruženja EnOcean Alliance prikazuju svoje bežične uređaje bez baterija – prekidače za svetlo, termostate i pametne merne uređaje za smanjenje potrošnje električne energije ili praćenje njene potrošnje. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.