BMW uvodi podršku za diktiranje poruka e-pošte u automobilu

AUTOMOBILSKA KOMPANIJA BMW RAZVILA je prototip sistema koji vozačima omogućava da sastavljaju kompletna e-pisma ili SMS poruke uz pomoć glasovnih komandi. Za razliku od opcije za aktivaciju glasom, koja je dostupna na nekim modelima njenih kola, nova tehnologija se oslanja na algoritme prepoznavanja govora koji vozačima, ali i putnicima, daju slobodu da izdiktiraju poruke koristeći bazu podataka sa više od milion.

Glavna novina je da od sada korisnici mogu da pišu e-pisma isto onako jednostavno kao i kada su za računarom u kancelariji, bez potrebe da skidaju pogled sa puta ili koriste ruke. Na e-pismo odgovaraju tako što glasno diktiraju ono što želi da napišu, dok se glasovne komande koriste za uređivanje teksta, npr. za brisanje, premeštanje ili zamenjivanje pojedinih delova. Za milione zaposlenih koji svakodnevno provode puno vremena u vožnji, mogućnost bezbednog slanja i primanja e-pošte tokom vožnje predstavljala bi očigledno poboljšanje produktivnosti.

Ovaj sistem, koji bi mogao da se nađe u prodaji kao opciona oprema za proizvodne modele u sledeće tri godine, deo je planova kompanije BMW da razvije komande koje se aktiviraju glasom radi upravljanja bilo kojim funkcijama za čije obavljanje vozači danas moraju da koriste ruke. Primera radi, ovaj nemački proizvođač luksuznih automobila očekuje da će omogućiti vozačima da unesu upit za pretraživanje na internetu i da rezultate preslušaju uz pomoć glasovnih komandi.

BMW-ova tehnologija za „pisanje“ e-pisama govorom nadograđuje se na opcije koje BMW već nudi. Na primer, uz pomoć opcije ConnectedDrive i Bluetooth veze, možete povezati svoj BlackBerry uređaj sa konzolom upravljačke table automobila, kako bi vam audio sistem pročitao e-pisma i SMS poruke u toku vožnje. Kada automobil nije u pokretu, sva pisma i poruke iz vašeg BlackBerryja mogu se pročitati na ekranu upravljačke table automobila. Za iPhone, BMW će ponuditi aplikaciju pomoću koje se automobil daljinski otključava i zaključava.

Naravno, i drugi proizvođači automobila planiraju da prošire komunikacione opcije u svojim modelima. Primera radi, kompanija Ford je razvila sistem Sync Infotainment koji omogućava da se određene aplikacije sa pametnih telefona izvršavaju na konzoli upravljačke table. Sa sistemom MyFord Touch for Sync, iste kompanije, vozači mogu izabrati rute za GPS navigaciju i muziku. Ford takođe planira da kroz tri do pet godina sistemu Sync doda mogućnost čitanja e-pisama i SMS poruka. Isto tako, Ford planira i da uvede opciju koja će vozačima omogućiti da diktiraju poruke, iako ta kompanija još uvek nije prikazala prototip uređaja, kao što je to učinio BMW.

U General Motorsu (GM) razvijaju aplikaciju za glasovnu komunikaciju namenjenu mobilnim telefonima s Androidom, koja će vozačima omogućiti da uz pomoć govora šalju i primaju SMS poruke i novosti sa Facebooka. GM planira da ovu aplikaciju ponudi u sklopu svog automobilskog sistema OnStar u toku prve polovine ove godine, a ponudiće i u prodavnici Android Market kompatabilne aplikacije za pametne telefone sa Androidom.

Naravno, glavno pitanje kod svih ovih tehnologija je bezbednost. Teoretski, svako može slati i primati e-poštu u svom automobilu preko BlackBerryja, iPhonea ili pametnih telefona s Androidom. Ali u ovom slučaju, to nije tako jednostavno; slanje poruka, e-pošte, pa čak i razgovor preko telefona koji držite u ruci dok vozite predstavlja veoma opasno ponašanje koje odvraća pažnju.

Prema podacima američkog Nacionalnog centra za statistiku i analizu, ovakvo nepažljivo ponašanje tokom vožnje je bilo uzrok smrti 5.474 osoba i uzrok povreda 448.000 osoba u saobraćajnim nesrećama na putevima i ulicama u SAD, tokom prošle godine.

U najboljem slučaju, tehnologija koja omogućava korišćenje e-pošte i drugih aplikacija u automobilima može spasiti živote i istovremeno omogućiti da se radi i dok se vozi. Verovatno je da će u bliskoj budućnosti i odvraćanje vozačeve pažnje postati nebitno, kad (i ako) automobili budu sami upravljali, kao što to mnogi futuristi očekuju.

U međuvremenu, mnogi analitičari su skeptični po pitanju bezbednosti upotrebe glasovnog slanja e-pošte i SMS poruka, tako da se sa nestrpljenjem očekuju podrobnije studije koje će razjasniti koliko su ove tehnologije bezbedne. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.