Dan internet domena Srbije – DIDS 2011

U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE, ODRŽANA je jednodnevna konferencija „Dan internet domena Srbije“, kojom je obeležena treća godišnjica od početka registracije domena „.rs“. Konferenciju je organizovao Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), a posvećena je razvoju interneta u okviru domenskog prostora Srbije.

Konferenciju „Dan internet domena Srbije“ otvorili su Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministra za telekomunikacije i informaciono društvo i Jelena Jovanović, sekretar udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Srbije.

U prvom delu, glavne teme konferencije bile su Planovi i aktivnosti RNIDS-a i iskustva evropskih registara. Direktor RNIDS-a, Nenad Marinković, upoznao je učesnike konferencije o aktivnostima Registra nacionalnog internet domena Srbije u prošloj godini i planovima za 2011. godinu, posebno o procesu uvođenja ćiriličkog internet domena „.srb“, a o aktuelnom trenutku u procesu uvođenja ćiriličkog domena Srbije govorio je Vojislav Rodić, menadžer i vlasnik kompanije INet.

Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), prihvatila je predlog Registra nacionalnog internet domena Srbije da oznaka „srb“ bude ćirilički domen Srbije i dodelila ovu oznaku našoj zemlji za drugi nacionalni domen na internetu.

RNIDS je 11. februara 2011. poslao dokumentaciju organizaciji IANA za delegiranje upravljanja .srb domenom. Podršku da RNIDS upravlja tim domenom pružilo je više od 20 organizacija, a dostavljena je i dokumentacija koja dokazuje tehničku, administrativnu i finansijsku osposobljenost RNIDS-a. Očekuje se da će proces delegiranja ćiriličkog domena biti završen do kraja aprila, a da će registracije „.srb“ domena početi najdalje 15. maja 2011.

Zapažena izlaganja u ovom delu konferencije imali su gosti iz inostranstva: Vim Degezele, iz organizacije CENTR koja okuplja ovlašćene evropske registre nacionalnih domena iz više od 50 zemalja, Leonid Todorov, iz Internet registra Rusije i Monika Pink-Rank iz Internet registra Austrije. Oni su govorili o evropskim trendovima u poslovanju sa domenima najvišeg nivoa i promovisanju domena najvišeg nivoa na društvenim mrežama.

U drugom bloku konferencije održana je panel diskusija sa temom: Ko upravlja internetom? Učesnici su diskutovali o uticaju države, kompanija i korisnika u upravljanju internetom, kao i o zakonskoj regulativi vezanoj za korišćenje interneta. Pokrenute su i teme o nelegalnom sadržaju na internetu, od kršenja autorskih prava do postavljanja pornografskog sadržaja i politički nepodobnog sadržaja. Posebna pažnja posvećena je problemima sa novim uslugama: e-trgovini, e-plaćanju i računarstvu u oblaku.

Na konferenciji „Dan internet domena Srbije“, održana je i panel diskusija sa temom: Uspešni „.rs“ internet projekti. U ovom delu konferencije govorili su neki od aktivnih učesnika internet scene u Srbiji. Oni su predstavili zanimljive i aktuelne projekte na „.rs“ domenu, kao i trendove koji dominiraju na domaćoj internet sceni. Predstavljeni projekti obuhvatili su različite oblasti na internetu: medije, poslovnu upotrebu, državnu upravu, obrazovanje i medicinu, ali neprofitne projekte koji se finansiraju kroz alternativne izvore.

Na konferenciji su učestvovali i govorili brojni domaći stručnjaci za internet: Berislav Todorović (KPN), Rade Tričković (HttPool), Miloje Sekulić, Ivan Minić (Burek forum), Istok Pavlović (WorldWide), Dušan Popović (docent na Pravnom fakultetu), Vladimir Marić (Zavod za intelektualnu svojinu), Denis Bećirić (istražni sudija Prvog opštinskog suda) i drugi. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.