Džobs prikazao Ajped 2

NA SPECIJALNOM SKUPU ORGANIZOVANOM u San Francisku u sredu 2. marta pre podne po lokalnom vremenu (19.00 po našem), Epl (Apple) je predstavio novi model svog tabličnog računara Ajped 2 (iPad), naslednika početne verzije koja se u prodaji pojavila u aprilu prošle godine.

Koliko je predstavljanje novog Ajpeda bilo očekivano, toliko je neočekivana bila pojava Stiva Džobsa, koji je inače na bolovanju. Njegovo učešće je dalo ton celom događaju. Dočekan je stojećim ovacijama. „Radili smo na ovom proizvodu već neko vreme i nisam hteo da propustim ovaj dan“, rekao je na početku prezentacije.

Pošto je najpre objavio najnovije, i veoma impresivne, podatke vezane za prodavnice e-knjiga (iBooks), aplikacija (App Store) i multimedijskih sadržaja (iTunes), kao i podatak o 100 milionha prodatih primeraka Ajfona (iPhone), ne gubeći vreme prešao je na glavnu stvar rekavši: „Ovde smo da govorimo o Eplovom trećem udarnom post pi-si proizvodu. Prvi smo predstavili 2001, Ajpod (iPod), drugi 2007, Ajfon, a treći 2010, Ajped. Većina naših prihoda dolazi od ovih proizvoda. Prošla godina je bila godina Ajpeda.“

Kao što su mnogi i predviđali, novi Ajped je lakši i tanji od originala, ima jači procesor i izrađivaće se u beloj i crnoj varijanti. Cene su i pored nekih očekivanja ostale iste, a uz novi hardver pojavila se i nova verzija operativnog sistema.

U najkraćem se može reći da Ajped 2 ima potpuno nov dizajn u odnosu na svog prethodnika, kao i nekoliko novih funkcionalnosti kao što su ugrađene kamere i novi žiroskop.

U osnovi nove table je Eplov procesor A5 s dva jezgra koja rade na 1 GHz. Epl kaže da je A5 dva puta brži od A4 a da su mu grafičke performanse bolje čak devet puta. Iako je jači i brži, A5 svejedno ima sličnu (nisku) potrošnju kao i A4.

„Grafika na ovoj stvarčici je izvanredna“, istakao je Džobs, predviđajući pritom i da će ovo biti „prva tabla s dvojezgarnom procesorom koji će se isporučivatu u većim količinama“. Verovatno je imao u vidu da su dvojezgarne table s Androidom najavljene, ali će se pojaviti u prodaji tek kasnije u toku godine.

Novi Ajped ima dve ugrađene kamere (prednju VGA i zadnju HD 720p), koje se koriste za video razgovore pomoću aplikacije FaceTime, kao i za druge primene. Novina je izlaz za HDMI video signal koji se dobija preko opcionog kabla s konektorom (od 40 dolara), dok je ekran ostao isti kao i na prethodnom modelu – dijagonala je 24,6 cm (9,7 inča) a rezolucija 1024 x 768 (132 piksela po inču).

Gledano u celini Ajped 2 je lakši od svog prethodnika i 33% tanji. Težak je 600 grama a debeo nepunih devet milimetara (8,8), za razliku od Ajpeda 1 koji je težak 680 grama i debeo 13,4 milimetra. Ajped 2 je čak neznatno tanji i od Ajfona 4 (iPhone), koji je debeo 9,3 mm.

Od ostalih detalja valja pomenuti žiroskop, bateriju koja i dalje traje deset sati i mogućnost da se izabere beli ili crni Ajped. Posebno je zanimljiv opcioni zaštitni poklopac na preklapanje, raspoloživ u deset boja. Poklopac se magnetom pričvršćuje za Ajped i u jednom preklopljenom položaju koristi kao podmetač koji olakšava kucanje na virtuelnoj tastaturi, a u drugom kao stalak za gledanje videa, na primer. Usput čisti staklo ekrana i trenutno budi i uspavljuje uređaj. Verzija od poliuretana košta 40 dolara a kožna 70.

Pored samog uređaja na kome je nova verzija operativnog sistema Ajoes (iOS) 4.3 koja drastično ubrzava Safari a Java Script izvršava duplo brže, predstavljeno je i nekoliko novih aplikacija prenetih sa Mekintoša – PhotoBooth (za obradu fotografija), iMovie (za video montažu) i Garage Band (za sviranje). Poslednje dve koštaće po 5 dolara.

Epl nudi šest modela Ajpeda 2. Tri imaju samo Wi-Fi: verzija sa 16 GB memorije košta 500 dolara a modeli sa 32 GB i 64 GB su skuplji za po 100 dolara (600 i 700). U ponudi su i tri ista takva modela koji su opremljeni i dodatnom 3G vezom, zbog čega su redom skuplji po 130 dolara od svojih parnjaka (630, 730 i 830 dolara). Potpuno iste cene imali su i odgovarajući modeli Ajpeda 1.

Novi Ajped 2 pojaviće se u prodaji 11. marta u SAD a 25. marta u još najmanje 26 zemalja među kojima su pre svih Australija, Kanada, Francuska, Nemačka, Japan i Velika Britanija. Moći će da se kupi preko interneta i u Eplovim prodavnicama.

Džobs je okupljenim zvanicama rekao da je za devet meseci u 2010. prodato skoro petnaest miliona primeraka Ajpeda 1 i da taj tablični uređaj trenutno drži 90% tržišta. Na njemu je Epl za tih devet meseci zaradio 9,5 milijardi dolara. Kao ključne elemente takvog uspeha označio je Eplove prodavnice u kojima se nudi i tehnička podrška i odgovara na pitanja kupaca. Ima ih oko 300.

„Mi mislimo da je 2011, godina Ajpeda 2“, rekao je na samom kraju, zaokružujući time rečenicu koja je stajala na pozivnicama podeljenim prošle nedelje.

Snimak celog događaja može se pogledati ovde.

(M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.