Fujitsu predstavio na Cebitu bežične monitore

FUJITSU JE NA SAJMU CEBIT, KOJI se održava od 1. do 5. marta Hanoveru, prikazao radnu verziju prvog bežičnog računarskog monitora na svetu. Očekuje se da će komercijalni modeli bežičnih monitora, koji se mogu podičiti inovativnom tehnologijom bežičnog napajanja (Smart Universal Power Access, SUPA), ući u proizvodnju tokom sledeće godine.

Fujitsuov monitor s tehnologijom bežičnog napajanja, koju su razvili Institut Fraunhofer i njegovi partneri u okviru nemačkog istraživačkog projekta koji je finansiralo ministarstvo ekonomije te zemlje, u potpunosti je prenosiv, nema kablova i prvi je monitor na svetu koji koristi bežičnu tehnologiju za napajanje energijom i prenos signala do ekrana. Ova tehnologija trasira put računarstvu po modelu “stavi i radi”, u kome se monitori napajaju električnom energijom postavljanjem na stoni računar ili na „vruću tačku“ konferencijskog stola.

Bežični 22-inčni monitori kompanije Fujitsu napajaju se pomoću tehnologije SUPA, povlačeći energiju preko magnetne indukcije iz antene predajnika koja može da se ugradi u stolove ili kancelarijske panele. Ova antena za pametno napajanje usmerava se na jednu „vruću tačku“ zbog čega je tehnologija potpuno bezbedna i bezopasna za upotrebu, isto kao i kod kuhinjskih ploča za kuvanje ili punjača električnih četkica za zube koji rade na principu indukcije. Monitor prima informacije o slici preko bežičnog USB predajnika koji se nalazi na stonom ili prenosivom računaru, u krugu od najviše 10 metara.

Na Cebitu će kancelarijski sto budućnosti sa bežičnim monitorom, koji je projektovala kompanija za proizvodnju nameštaja, Euskirchen, dobiti nagradu „Universal Design Award 2011“. Ova nagrada biće uručena u sredu 2. marta, u 12 sati, u hali 19.

„Planiramo da prve modele sa tehnologijom bežičnog napajanja pridodamo ponudi LED ekrana u toku sledeće godine“, kaže Radžat Kakar, viši potpredsednik odeljenja „Workplace Systems“ u kompaniji Fujitsu Technology Solutions. „Ovo je još jedna tehnološka inovacija iz Fujitsua, koja prati naše “0-Wat” PC računare i monitore. Nema razlike u kvalitetu slike tokom rada, jedino su kablovi prepušteni udžbenicima istorije.”

Cene i dostupnost bežičnih Fujitsuovih monitora još uvek nisu poznati, a biće objavljeni prilikom lansiranja komercijalnih proizvoda. (I.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.