IT posledice zemljotresa u Japanu

IAKO ĆE PROĆI JOŠ NEKOLIKO DANA pre nego što se dobije potpunija slika o posledicama katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Japan, već se procenjuje kakav će biti njegov uticaj na IT industriju. U prvim izveštajima govori se o stanju podmorskih kablova koji ovu zemlju povezuju sa svetom, posledicama eventualnih prekida u proizvodnji memorijskih čipova, nestašicama struje i problemima telefonskih mreža.

Zemljotres nije značajnije oštetio japanske kablove

Podmorski telekomunikacioni kablovi koji vode ka Japanu i od njega, većinom su preživeli razarajući zemljotres i cunami koji su ovu zemlju pogodili u petak.

Na osnovu podataka istraživačke kompanije Telegeoghraphy u Japanu se završava 20 transpacifičkih i intraazijskih kablovskih sistema. Rano ujutro u subotu (po lokalnom vremenu u Japanu) pojavilo se par izveštaja o oštećenim kablovima u Aziji, ali izgleda da su efekti oštećenja ograničeni.

Kineski telekom Čajna Junikom (China Unicom) objavio je da su dva ili tri kabla između Japana i Kine oštećena, ali da je saobraćaj preusmeren tako da su prekidi zaobiđeni, a tajvanski Čungva Telekom (Chunghwa Telecom) je javio da je kabl APCN2 oštećen, ali da komunikacije nisu prekinute.

APCN2 je kabl dugačak 19.000 kilometara koji povezuje Kinu, Hongkong, Japan, Maleziju, Filipine, Singapur, Južnu Koreju i Tajvan. Kapacitet mu je skoro dva terabita u sekundi.

Japan je inače najveće čvorište podmrskih kablovskih sistema u Aziji, mada se sve više povećava broj linija koje vode do drugih zemalja u regionu.

Zemljotresi su i ranije oštećivali podmorske kablove. Prošle godine je zemljotres na Tajvanu oštetio četiri kabla na šest mesta, što je izazvalo prekid usluga na dva dana u pojedinim delovima zemlje, a 2009. su zemljotres na Tajvanu i podvodni odroni izazvani tajfunom oštetitili kablove prema Kini i prekinuli pristup pojedinim lokacijama na vebu. U oba slučaja telekomi su preusmeravanjem uspeli da obnove saobraćaj.

Zemljotres bi mogao uticati na proizvodnju poluprovodnika i cene

Pošto Japan proizvodi preko 40% NI (NAND) fleš memorijskih čipova na svetu i 15% dinamičkih memorija, zemljotres koji ga je pogodio mogao bi ozbiljno da utiče na snabdevanje poluprovodnicima.

Analitičar Džim Hendi iz istraživačke kompanije Obdžektiv Analizis (Objective Analysis), smatra da nije potreban veliki pad proizvodnje silicijumskih podloga da bi se cene dramatično povećale, i da bi čak i dvonedeljni zastoj mogao dovesti do značajnijeg kolebanja cena i kratkoročnih nestašica.

Prema ocenama ove kompanije čak su i zemljotersi manjih magnituda, poput jednog od 5,9 u 2008. i dva od 6,0 i 6,8 u 2007, izazavali zabrinutost u poluprovodničkoj industriji. Hendi je na osnovu požara u nekoliko zgrada Tokiju i u rafineriji severno od grada zaključio da je verovatno sve što je u njegovoj blizini ozbiljno oštećeno.

Međutim, ne slažu se svi s mišljenjem ove kompanije. Istraživačka kompanija Ajsaplaj (iSuppli) ne veruje da će zemljotres uticati na proizvodnju dinamičkih memorija i NI čipova. Njen analitičar Majk Hauard kaže da su ga njegovi kontakti u Japanu izvestili da su proizvodni kapaciteti kompanija Mikron (Micron), Tošiba (Toshiba) i Elpida Memori (Elpida Memory) dovoljno daleko od epicentra tako da su izbegli oštećenja, zbog čega on ne očekuje nikakva smanjenja proizvodnje.

I pored toga Obdžektiv Analizis očekuje da će zemljotres imati uticaja na potražnju, nevezano od toga da li su ovi proizvodni kapaciteti zatvoreni ili nisu, jer su mnogi proizvođači elektronskih uređaja u Japanu, a njihova potražnja će se zaustaviti dok se ne saniraju posledice zemljotresa. Već se zna da je Soni (Sony) bio prisiljen da obustavi proizvodnju u šest svojih fabrika na severoistoku Japana, a verovatno je pogođen i Nikon, koji ima fabrike blizu epicentra.

Poređenja radi, zemljotres magnitude 7,6 koji je pogodio Tajvan 1999. izazvao je značajna oštećenja u Tajpeju i zaustavio proizvodne pogone u Hsin Čuu, a zemljotres od 6,9 stepeni po Rihterovoj skali koji je 1989. pogodio oblast Loma Prieta u SAD, zaustavio je proizvodnju u Silicijumskoj dolini, iako je imao tek stoti deo snage zemljotresa koji je u petak pogodio Japan.

Japanske elektronske kompanije se bore s nestašicom struje i oštećenjima

Odmah posle zemljotresa najveće japanske elektronske kompanije su krenule da proveravaju da li su njihovi radnici u pogođenim oblastima bezbedni i ima li oštećenja na njihovim postrojenjima.

Pored problema s nuklearnim elektranama, požara koji još uvek plamte u pojedinim oblastima i oštećenih puteva koji su na pojedinim deonicama zakrčeni nanosima koje je doneo cunami, jedan od najvećih problema Japana su i nestašice struje izazvane oštećenjima mreže. I ljudima i kompanijama je već rečeno da ih očekuju povremena isključenja dok se centrale i mreža ne vrate u normalu. Dodatni problem je i pijaća voda. Zbog straha od nestašica vlada je pozvala stanovnike i kompanije da štede i vodu i struju.

Soni (Sony) je u subotu helikopterima dostavljao pomoć stotinama svojih radnika zarobljenim u njegovoj fabrici Blu rej diskova (Blu-ray) u prefekturi Mijagi. Cunami je naišao neposredno pošto se oko 1000 radnika popelo na drugi sprat gde su proveli i noć. Ta fabrika je jedna od šest koje je Soni zatvorio posle zemljotresa i jedina koja je pretrpela veća oštećenja. Neke Sonijeve fabrike, uključujući jednu koja proizvodi baterije i drugu koja proizvodi čipove, zatvorene su zbog nestašice struje.

Elektroenergetska kompanija koja pokriva Tokijo i nekoliko oblasti istočno od glavnog grada, upozorila je stanovnike da će povremeno ostajati bez struje dok ne popravi oštećene elektrane koje su izazvale isključivanje nekoliko drugih.

Najveći problem su joj nuklearne elektrane Daiiči u prefekturi Fukušima. Posle ekpslozije koja se dogodila u elektrani broj jedan, najstarijoj od šest, četiri radnika su prevezena u bolnicu, a kompanijia pokušava da utvrdi razmere oštećenja. Ova 40 godina stara elektrana, kao i ostalih pet, radi tako što radiokativnim šipkama greje vodu i pretvara je u paru koja pod velikim pritiskom pogoni turbine koje pokreću generatore struje. Elektrane su se zbog zemljotresa automatski isključile, ali su se pumpe koje hlade radioaktivno jezgro ubrzo pokvarile zbog cunamija, tako da je hlađenje prebačeno na rezervne pumpe koje nisu radile još dovoljno dugo i to je, pretpostavlja se, dovelo do delimičnog topljenja jezgra i eksplozije.

Proizvođač DRAM memorija Elpida Memori objavila je da su zemljotres i cunami tek neznatno uticali na njen rad, jer su daleko od epicentra. Elpidine glavne fabrike za proizvodnju čipova su u Hirošimi, u zapadnom delu Japana i u njima se proizvodnja već istog dana vratila na normalu, ali jedna fabrika, Akita Elpida, koja ispituje čipove i pakuje ih u zaštitni materijal, pogođena je nestašicama struje. To međutim, neće stvarati probleme, jer se većina čipova testira i pakuje na Tajvanu.

SanDisk koji proizvodi fleš memorije obavestio je da su dve njegove fabrike imale kratak zastoj na dan zemljotresa ali su ubrzo nastavile normalno da rade. Ova kompanija je jedan od najvećih proizvođača fleš memorija na svetu. Čak i kratak zastoj u njihovoj proizvodnji mogao bi izazvati velike skokove cena, tako da je ovo dobra vest.

Druga elektronska komponenta koja je potencijalno ugrožena zemljotresom su LCD paneli. Japan više nije najveći proizvođač LCD panela, jer drži svega 6% svetske proizvodnje, ali zato ima veliki udeo u proizvodnji komponenata koje se koriste za njihovu izradu, uključujući staklo, kolor filtre i svetleće diode.

Japanska telefonska mreža je ozbiljno oštećena

Telefonske usluge u većem delu istočnog Japana su ili nedostupne ili se veze teško ostvaruju. Mnogi pozivi u ugroženim područjima se upućuju na snimljenu poruku: „Ovo je NTT DoCoMo. Područje koje zovete teško se dobija zbog zemljotresa.“

Da bi ublažili probleme izazvane uništenim ili oštećenim telefonskim stubovima, tri najveća japanska operatera mobilne telefonije poslala su u ugrožena područja mobilne bazne stanice koje se s mrežom povezuju preko satelita i omogućavaju pokrivanje u neposrednoj okolini, a njihove prodajne ekspoziture nude punjenje telefona.

Mobilna mreža je u Tokiju znatno poboljšana u odnosu na prvi dan, ali još uvek se dešava da se veza prekine. S druge strane, internetske usluge su najvećim delom neoštećene, mada se do nekih lokacija na vebu teško dolazi. Nekoliko kompanija je ponudilo besplatan pristup svojim mrežama preko WiFi tačaka.

Najveći problem su najavljena isključenja struje, jer je zaustavljanje nekoliko nuklearnih elektrana smanjilo količinu dostupne električne energije. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.