Najnoviji ultrarealističan robot ima bradicu i nije Japanac

NA SAMOM POČETKU PRILOŽENOG VIDEO snimka, na momenat ćete pomisliti da li je ovo pravi robot ili se neko pretvara da je robot. Verovali ili ne, i pored neverovatno uverljive kože, kose, bradice i grimasa koje će vas zbog svoje realističnosti na kratko dovesti u zabludu, ovo je zbilja robot.

Pogledajte i sami.



Preciznije rečeno ovo je najnovija iteracija ultrarealističnih androida iz serije Geminoid koju prave japanska robotička kompanija Kokoro i vodeći istraživač laboratorije za inteligentnu robotiku univerziteta u Osaki, profesor Hiroši Išiguro.

Iz iste kuhinje (Geminoid) potekla je i roboglumica Geminoid F, ali u ovom konkretnom slučaju radi se o modelu Geminoid DK, prvom koji ne imitira japansku osobu (i prvom s bradicom), jer je konstruisan tako da izgleda kao profesor Henrik Šarfe sa danskog univerziteta Alborg.

Šarfe kaže da njegov tim radi na ovom projektu već godinu dana i da je njegov robotski blizanac (geminoid) trenutno na testiranju i podešavanju u Nari, u Institutu za napredna telekominikaciona istraživanja ATR. Kad se to završi poslaće ga u Dansku u profesorovu novu laboratoriju gde će se koristiti za istraživanje „emocionalnih aktivnosti“ u interakciji čoveka i robota, ispitivanje nove oblasti tzv. „stopljenog prisustva“ i kulturoloških razlika u percipiranju robota. Slične probleme istražuje i profesor Hiroši Išiguro zbog čega je napravio svog robotskog klona nazvanog Geminoid HI-1 i pomenutu dvadesetogodišnjakinju Geminoid F. Išiguro i Šarfe trenutno rade zajedno.

Kao i njegovi rođaci iz porodice Geminoid, i DK se kontroliše daljinski sistemom za hvatanje pokreta koji robotu omogućava da verno imitira osobu čiji se pokreti prate. Njegova buduća upotreba je u izvesnom smislu sekundarana, jer je u ovom slučaju glavni cilj napraviti robota koji što je moguće više liči na čoveka. Međutim, ukoliko bi se uparili s IBM-ovim Votsonom, Geminoidi bi se možda mogli koristiti na neke veoma zanimljive načine. Doduše, kad bismo im tada skunili periku i još poneki detalj s lica, dobili bismo prilično zastrašujuću sliku.

Nije zato ni čudno što je Šarfova žena na pitanje šta misli o muževljevom robodvojniku, izjavila da joj se više sviđa telo broj jedan, a da bi telo broj dva uvek slala na konferencije i službena putovanja. Očigledno je zaboravila da se telo broj dva može ažurirati proizvoljan broj puta.
(M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.