Najveća muzička zbirka za preuzimanje s interneta

BRITANSKI IZDAVAČ KLASIČNIH MUZIČKIH dela, Hajperion Rekords (Hyperion Records) objavio je verovatno najveći muzički paket koji se može preuzeti s interneta – kompletnu klavirsku muziku Franca Lista. Radi se o digitalnoj verziji zbirke od 99 kompakt diskova koja je na raspolaganju u formatima MP3 (12 GB) i FLAC (26 GB).

Trebaće vam dosta vremena da biste sve to prevukli s mreže, ali i znatno više da biste sve preslušali. Zbirka sadrži 1464 snimka u ukupnom trajanju od preko 7350 minuta – ili 122 sata – i ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća serija snimaka jednog umetnika, u ovom slučaju pijaniste Leslija Hauarda.

Cena zbirke je 200 funti, ali pošto se na kupovine koje prelaze 59 funti dobija popust od 25%, zapravo je 50 funti jeftinija. Kad se uzme u obzir da verzija na kompakt diskovima košta 250 funti, izlazi da je digitalna verzija 100 funti jeftinija, a ne mora se plaćati ni poštarina.

Eplova mrežna prodavnica Ajtjuns (Apple iTunes Store) prodavala je neke digitalne komplete, od kojih je danas najpoznatija zbirka sa 256 pesama i nekoliko video snimaka legendarnih Bitlsa po ceni od 150 dolara (minus jedan). Ranije su u ponudi imali i kolekciju sa oko 700 pesama Boba Dilana i komplet sa 450 snimaka grupe U2 (ali danas ih više nemaju). Međutim, Dilanova zbirka je sadržala oko 52 sata muzike, što je u poređenju s Listom preko dva puta manje.

Ruku na srce, u pogledu veličine datoteka ovo nije ništa u poređenju s video snimcima TV serija u visokoj rezoluciji (HD), gde je jedna jednosatna epizoda „teška“ oko 1,2 GB a čitava serija iz jedne sezone oko 28 GB. Međutim, kad je reč o muzici, Listova zbirka je rekorder.

Hajperion je razvio sopstveni program za preuzimanje (korišćen je Adobe AIR), tako da se ceo postupak svodi na samo jedan pritisak mišem – i puno čekanja. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.