Nokija navela rizike sporazuma s Mikrosoftom

FINSKI PROIZVOĐAČ MOBILNIH TELEFONA Nokija (Nokia) podneo je u petak izveštaj američkoj komisiji za hartije od vrednosti i berzanske poslove (Secutities and Exchange Commission, SEC) u kome navodi i pretnje s kojima će se suočiti u okviru planiranog sporazuma s Mikrosoftom (Microsoft).

U izveštaju se navodi da pretnji ima mnogo. Neke su i ranije uočili kritičari sporazuma po kome Nokija treba da napusti svoj operativni sistem Simbijan (Symbian) u korist Mikrosoftovog sistema Vindous Fon (Windows Phone). Druge su izašle na videlo sada, jer javne kompanije rutinski otkrivaju deoničarima sve moguće rizike svog poslovanja.

Nezrelost tog softvera objavljenog u novembru 2010. je jedan ozbiljan rizik, navodi Nokija.

„Platforma Vindous Fon je nov i većim delom neproveren došljak na tržištu, zastupljena samo u pametnim telefonima visoke klase koji su trenutno slabo prihvaćeni i kupci su ih nedovoljno svesni u odnosu na konkurentsku platformu Android i Eplove (Apple) telefone, a predloženo partnerstvo s Mikrosoftom možda neće uspeti da se razvije u dovoljno široko prihvaćenu konkurentnu platformu za pametne telefone“, piše u Nokijinom izveštaju.

Pošto su kompanije potpisale „neobavezujući dokument s nabrojanim uslovima za sklapanje poslovnog ugovora“, one još uvek treba da pregovaraju o konačnom ugovoru, što može da potraje duže nego što se očekuje pa i da se ugovor uopšte i ne sklopi, upozorava Nokija.

Time što je izabrala Vindous Fon, Nokija je možda propustila priliku da uzme kompetitivniju alternativu koja bi njenim telefonima omogućila veću prihvaćenost na tržištu, navodi kompanija. S druge strane, prelazak na Vindous Fon može da potraje predugo da bi nas doveo u poziciju da se nadmećemo, imajući u vidu trenutni razvoj drugih platformi, ističe Nokija.

U izveštaju se navodi i kako kompanija očekuje da će joj za prelazaka na Vindous Fon kao primarnu platformu trebati dve godine. Za to vreme nastaviće da podržava Simbijan i nada se da će svoju bazu od 200 miliona korisnika Simbijana prevesti na svoje telefone s Vindousom. Pored toga, nada se i da će u narednim godinama prodati dodatnih 150 miliona telefona sa Simbijanom.

Nokija je ukazala i na druge pretnje, kao što je opasnost da će sporazum s Mikrosoftom erodirati identitet njenog brenda u nekim delovima sveta, na primer u Kini, gde je još uvek prilično jak, a da ga neće ojačati u delovima kao što je SAD, gde je trenutno veoma slab.

Dodatni problem je izgradnja profitabilnog poslovnog modela na platformi kao što je Vindous Fon, za koju Nokija mora da plaća tantijeme, navodi kompanija. Iako je Simbijan operativni vistem za koji ih ne plaća, Nokija je do njega došla uz prilične troškove – potrošila je preko 400 miliona dolara 2008. da bi kupila polovinu kompanije Simbijan koju ranije nije posedovala.

U svom izveštaju Nokija takođe upozorava i na interne izazove s kojima treba da se suoči dok bude sprovodila novi plan za Vindous. Na primer, možda neće uspeti da promeni svoj način rada ili radnu kulturu kako bi efektivno radila s Mikrosoftom. Pošto očekuje da će otpustiti veći broj radnika, postoji opasnost da preostali radnici izgube motivaciju, radnu energiju i usredsređenost, čime bi se smanjila produktivnost, navodi Nokija.

Zbog svih neizvesnosti koje proističu iz predloženog sporazuma, kompanija saopštava da neće objavljivati godišnje ciljeve za 2011, mada očekuje da će njeno poslovanje s uređajima rasti brže nego tržište.

U izveštaju nije detaljnije navedeno koliki je tačno novčani iznos koji će Mikrosoft dodeliti Nokiji. U februaru jeizvršni direktor Nokije, Stiven Ilop, rekao da će Mikrosoft kao deo dogovora isplatiti Nokiji milijarde dolara za neodređeno vreme. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.