Novi Hrom (10) – brži, jednostavniji, bezbedniji, bolji

SVEGA DVE NEDELJE POŠTO SU KINEZI 3. februara ušli u godinu zeca i Gugl (Google) je brzinom zeca objavio bržu (beta) verziju 10 svog veb čitača Hrom (Chrome), a tri nedelje kasnije, na međunarodni Dan žena, sva brzinska poboljšanja, i još neka pride, postala su dostupna svima koji koriste ovaj čitač.

Kompanija tvrdi da će se sa stabilnom verzijom 10 lansiranom u utorak, čak i najsloženije veb aplikacije izvršavati brže u ovom čitaču i imaće bolji odziv. Referentni testovi pokazuju, na primer, da se JavaScript izvršava 66% brže.

Brzinska poboljšanja nisu jedina dobra vest. Isto važi i za podešavanja koja se sada izvode znatno jednostavnije, čemu valja dodati i to da su sada restriktivnim prostorom svake stranice s jezičkom (popularnom kutijom s peskom – sandbox) obuhvaćeni i moduli za proširenja, a pre svih integrisani Fleš plejer.

Novi interfejs za podešavanje Hroma vodi korisnika direktno do pravih parametara bez nepotrebnih lutanja. Umesto uobičajenog dijaloga s karticama, sada je sve smešteno u stranicu s jezičkom koja s leve strane ima polje za pretraživanje u koje se unosi ono šta se traži. Odgovarajući izbor podešavanja pojaviće se još dok kucate. Na primer, reč „import“ odmah pokazuje kako se uvoze obeleživači iz drugih veb čitača, a „password“ šta se sve može uraditi s lozinkom. Povrh svega, direktna veza do tih podešavanja može se prekopirati iz adresnog polja Hroma i poslati prijatelju koji traži pomoć. Umesto da se gnjavite objašnjavanjem preko telefona, dovoljno je da tu vezu unese u svoje adresno polje i automatski će dobiti odgovarajuću stranu s podešavanjima.Ukoliko svoje lozinke čuvate u samom čitaču da biste se brže prijavljivali na strane koje često posećujete, one će vam sada biti pri ruci i kad promenite računar, zahvaljujući funkciji sinhronizovanja lozinki na više računara. Sve te lozinke mogu se dodatno zaštititi kriptovanjem tajnom frazom. Sinhronizovanje se može odnositi i na obeleživače, module za proširenja, teme i druge detalje, dovoljno je da se ono omogući na svakom računaru. Kako se to radi saznaćete ako u polje za pretraživanje interfejsa za podešavanje unesete reč „sync“.

Tehnologija koja donosi novi zaštitni sloj odbrane od zlonamernih sadržaja s veba izolovanjem odgovarajućeg radnog prostora u svaku stranu s jezičkom ponaosob (sandboxing), dodatno je razrađena i unapređena. Svaki proces se izvršava u odvojenoj “kutiji s peskom”, restriktivnom prostoru koji onemogućava da se problem iz jednog prenese u bilo koji drugi.Najnoviju verziju Hroma možete preuzeti odavde, a ukoliko ga već koristite on će se uskoro sam automatski ažurirati. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.