Održan Oracleov okrugli sto o računarstvu „u oblaku“

KOMPANIJA ORACLE SRBIJA ORGANIZOVALA je u četvrtak 10. marta u beogradskom hotelu Zira skup pod nazivom Oracle Technology Day, u okviru koga je održan Okrugli sto o Oracleovim rešenjima u oblasti „računarstva u oblaku“ (cloud computing). Prisutne je sa Oracleovom strategijom i ponudom u ovoj oblasti upoznao Oven Hjuz, direktor ogranka Oracle Exalogic Technology.

Na okruglom stolu je bilo reči o izazovima koje donosi računarstvo „u oblaku“, ali i prednostima koje pruža korisnicima. Strategija kompanije Oracle je da svojim korisnicima pruži kompletan, otvoren i integrisan skup rešenja, od aplikacija do hardverskih rešenja.

U te svrhe, Oracle nudi tri osnovna modela - softver kao usluga (software as a service, SaaS), platforma kao usluga (platform as a service, PaaS) i infrastruktura kao usluga (infrastructure as a service, IaaS). Ti modeli se primenjuju na četiri načina, u zavisnosti od vrste korisnika, tako da razlikujemo privatne, javne, zajedničke i hibridne „oblake“ formirane na osnovu Oracleovih rešenja.

Bez obzira na vrstu „oblaka“ sva Oracleova rešenja karakteriše visoka pouzdanost, pristupačnost, prilagodljivost i kratko vreme uvođenja, što se odražava na jednostavnje upravljanje, lakšu integraciju sa drugim rešenjima i smanjenje troškova.

Osim pomenutih rešenja na okruglom stolu je bilo reči i o novim Oracleovim sistemima za čuvanje podataka, serverskim operativnim sistemima, virtuelizaciji, formiranju mreže sistema za čuvanje podataka, sistemima sa uslužno orijentisanom arhitekturom (service-oriented architecture, SOA) i aplikacijama za upravljanje poslovanjem. (G.B.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.