Piloti dobili dozvolu da umesto papirnih mapa koriste Ajped

JOŠ OD NAJRANIJIH DANA AVIJACIJE, piloti su se za nalaženje puta oslanjali na mape. Čak i u doba GPS uređaja i moderne avionske elektronike, možete ih videti kako sa sobom nose četvrtastu torbu s mapama tešku desetak kilograma. Međutim, pojavili su se prvi znaci da su ti dani sada prošli, jer su mape ustupile mesto jednom poznatom uređaju – Ajpedu (iPAd).

Savezna vazduhoplovna administracija američkog ministarstva saobraćaja (Federal Aviation Administration, FAA) izdala je dozvolu čarter kompaniji Egzekutiv džet menadžment (Executive Jet Management, EJM) da može da koristi Eplovu (Apple) tablu umesto papirnih mapa. Ovlašćenje je dobijeno posle tromesečnog rigoriznog testiranja i ocenjivanja Ajpeda i aplikacije Mobile TC, koju je razvila kompanija Džepesen (Jeppesen), proizvođač avionskih mapa.

Najnovija odluka važi samo za pomenutu kompaniju, ali nema sumnje da će to uticati na vazduhoplovstvo u celini. Time što je dozvolila pilotima da koriste Eplov Ajped kao primarni izvor informacija, FAA je priznala potencijal tabličnih računara da postanu avionski instrumenti.

Ajped je bio popularan među pilotima svih vrsta letelica još od prvog predstavljanja prošle godine, ali sve do sada nije se smeo koristiti umesto tradicionalnih papirnih mapa ili uređaja sa dozvolom FAA kao što su daleko skuplje namenski napravljene elektronske letačke torbe. Bio je prihvatan samo kao referenca, ali ne i kao jedini pilotov izvor informacija, što je najnovijim ovlašćenjem FAA sada promenjeno.

Da bi dobili to ovlašćenje, Džepesen i čarter kompanija prošli su strog proces provera koji je obuhvatio i testove brze dekompresije na simuliranoj visini od 15.500 metara kao i provere da li Ajped ometa rad ostale kritične navigacione i elektronske opreme. Ajped sa instaliranom aplikacijom Mobile TC proveravan je na deset aviona kojima je tokom 250 letova upravljalo 55 pilota.

Naravno, prvo pitanje koje su postavljali piloti, da i ne pominjemo putnike, glasilo je: Šta se dešava ako se Ajped pokvari ili se aplikacija zaglavi? Predstavnici Džepesena kažu da su se Eplov operativni sistem Ajoes (iOS) i njihova aplikacija pokazali kao izuzetno stabilni za vreme testiranja, a da se u malo verovatnom slučaju zaglavljivanja sve vrlo brzo pokreće iznova, jer je oporavak i aplikacije i operativnog sistema izuzetno brz. U periodu proveravanja koje je nadgledala FAA, to se nije dogodilo nijednom, ali i da se desilo kažu da bi se sve vratilo u prethodno stanje za 4–6 sekundi.

FAA nalaže da svaki avio operator – u ovom slučaju EJM – mora da razvije sopstvene specifične procedure za slučaj da se zaglavi operativni sistem ili aplikacija ili ako iskrsne neki drugi problem. Od ove čarter kompanije se na osnovu dobijene dozvole zahteva i da u pilotskoj kabini obavezno ima i drugi ovlašćeni elektronski uređaj, što će najverovatije biti još jedan Ajped.

Bilo koja druga avio kompanija koja bude htela da krene stopama ovog ekskluzivnog čarter operatora, moraće da prođe jednako strogu proceduru FAA. Sam proces dobijanja dozvole ne razlikuje se od postupka kakav se zahteva i za svaki drugi uređaj koji se koristi za prikazivanje navigacionih informacija

FAA je primila još nekoliko zahteva za korišćenje Ajpeda u pilotskoj kabini. Kompanija Aljaska erlajns (Alaska Airlines) počela je da ga testira u novembru 2010. i do sada ga je isprobalo oko 100 njenih pilota. Predstavnici kompanije kažu da pored toga što je zgodan za korišćenje, Ajped im rešava i problem težine, jer zamenjuje oko 11 kilograma priručnika i mapa.

Aplikacija Mobile TC pored mapa sadrži i pravila za vizuelno i instrumentalno letenje, koja najčešće koriste komercijalni avio operatori. Za sada prikazuje samo elektronske verzije papirnih mapa koje Džepesen pravi već godinama, ali će u buduće verzije verovatno biti dodate i GPS mogućnosti Ajpeda.

Jednog dana tablični računari bi mogli da obezbede pilotima i mnoge druge informacije za upravljanje “od vrata do vrata” – od raspoređivanja letačkog osoblja, preko meteoroloških podataka, do navigacionih mapa. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.