Prvi računar kojim se upravlja pogledom

ZABORAVITE NA UPRAVLJANJE RAČUNAROM dodirivanjem ekrana s više prstiju ili pokretima – tehnologija za praćenje očiju će vam jednog dana omogućiti da upravljate pogledom.

Kompanija Tobii Technology prikazala je na sajmu Cebit, koji se od 1. do 5. marta održava u Hanoveru, prototip prenosivog računara kojim se upravlja pogledom.

Prema prvim utiscima onih koji su videli demonstraciju rada prototipa, upravljanje pogledom radilo je izvanredno. Korisnici su mogli da kontrolišu otvorene prozore prikazane u stilu korisničkog interfejsa Exposé. Taj interfejs koji se aktivira pritiskom na taster ili pomeranjem miša, može se naći kod operativnog sistema Mac OS X, i služi za pokretanje umanjenog prikaza svih aktivnih aplikacija.

Na demonstraciji je pokazano i kako se otvara dok sa grupom aplikacija tako što se pogled usmeri levo od ekrana. Prikazana je i demonstracija igre, slične poznatoj igri Asteroid, u kojoj je igrač razbijao leteće stene pogledom, čak i kada su bile velike tek nekoliko piksela.

U saopštenju kompanije Tobii Technology ističe se da će korisnici takođe moći da uvećavaju mapu dužim gledanjem u istu tačku, a ekran će moći da se zatamni kada sklonite pogled s njega. U kompaniji se nadaju da će upravljanje pogledom postati prirodna dopuna standardnim upravljanjima mišem i tastaturom, a ne njihova kompletna zamena.

Iako sve ovo zvuči neverovatno, ne treba očekivati da će korisnici u skorije vreme kontrolisati svoj računar pogledom. Kompanija je proizvela samo 20 prenosivih računara u saradnji sa kompanijom Lenovo, a prema objavljenim izveštajima, tehnologija neće biti komercijalno dostupna bar još dve godine.

Za veću preciznost potreban je veći senzor, zato je računar korišćen za demonstraciju imao grbu sa zadnje strane i par centimetara široku senzorsku traku ispod ekrana koja se protezala celom njegovom širinom.

Iako mogućnost razvoja tehnologije za upravljanje pogledom deluje prilično futuristički, zamislite, možda ćete u budućnosti moći da ocenite tekst koji ste upravo pročitali samo jednim treptajem oka. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.