Šta su kritičari rekli o Ajpedu 2

AJPED 2 (IPAD 2) JE U PETAK stigao u američke prodavnice, a zajedno s njim i prvi osvrti u medijima. Nekoliko vodećih kolumnista dobilo ga je nedelju dana ranije i pošto su ga podrobno ispitali i isprobali, uglavnom se slažu u oceni da Epl (Apple) opet ima pobednika u rukama. Iako tanak, lagan i elegantan, ispostavilo se da Ajped 2 ima i mana (na primer, nedovoljno kvalitetne kamere), ali po njihovom mišljenju to ne bi trebalo da utiče na njegov tržišni uspeh.

Naš kolega Džejson Snel, urednik Mekvorlda (Macworld) smatra da je Ajped 2 poput kofe vode sručene u lice Eplovim konkurentima na tržištu tabličnih računara. Po njegovom mišljenju novi Ajped je otklonio mnoge nedostatke prethodnog modela i dramatično mu povećao brzinu, a da se to nije odrazilo na cenu, postojeće funkcionalnosti ili trajanje baterije. „Ajped 2 je podigao letvicu postavljenu pre godinu dana i sad je red da ga ostatak industrije ponovo dostigne.“ Snel, međutim, ističe da su kamere ugrađene u Ajped 2 „u suštini iste kao i one u četvrtoj generaciji plejera Ajpod Tač (iPod Touch): Lepo je što su tu, ali nisu naročito impresivne u pogledu kvaliteta“. Video snimak njegovog prikaza možete pogledati ovde.

Volt Mosberg iz časopisa Vol strit džornal kaže da je Ajped zaista tanak, ali ne i savršen: „Njegove kamere prave osrednje fotografije, a Epl čak nije naveo ni kolika im je rezolucija u megapikselima. Samo kaže da nisu namenjene za fotografisanje već za video.“ On zatim ukazuje da „i pored toga što je trajanje baterije veoma dobro [10 sati i 9 minuta], ono svejedno nije tako dobro kao ono koje sam dobio kod prethodnog modela [11 sati i 28 minuta]“, ali ističe da je još uvek „2,5 sati bolje od onog koje je na istom testu pokazao Motorolin Zum (Xoom)“. Sve u svemu Mosbergu se Ajped 2 svideo: „U ovom trenutku slobodno mogu da ga preporučim kao najbolju tablu za prosečne korisnike.“

Dejvid Pog iz Njujork tajmsa, svoj prikaz započinje ističući da rane kritike na račun prvog Ajpeda nisu bile u redu. Prelazeći na Ajped 2, on kaže da čak i mala poboljšanja u debljini, težini i brzini bitno menjaju taj prvobitni doživljaj. „Ajped 2 je sad debeo svega 8,8 milimetara. U poređenju s njim, upravo objavljeni Motorolin Zum – za sada najbolja konkurentska Android tabla – izgleda kao debeljuca. Pa ipak, nekim čudom novi Ajped i dalje može da radi deset sati s jednim punjenjem baterije.“ Pog s druge strane smatra da kamera na poleđini Ajpeda 2 nije na ogovarajućem nivou, jer nudi svega 0,7 megapiksela. On veruje da će „Ajped 2 i pored svega dominirati tržištem, jer je dominantan po skoro svim važnim kriterijumima: debljini, težini, integraciji, lepoti – i aplikacijama“. „Presudna će možda ipak biti cena“, zaključuje Pog.

Džon Gruber sa lokacije Dering fajerbol (Daring Fireball) zaključuje da nova tabla ima 512 megabajta radne memorije a potom diskutuje o njenoj procesorskoj moći: „U praksi Ajped 2 ostavlja utisak najbržeg Ajoes (iOS) uređaja koji sam ikad koristio – brži je u svakom pogledu od Ajfona 4 (iPhone). [...] Poredeći ga na razne načine s Ajpedom 1, primetio sam razna mesta na kojima je Ajped 1 bio sporiji – aplikacije koje su se sporije pokretale, dugmiće koji nisu odmah reagovali na dodir. Svaki detaljčić na Ajpedu 2 ima bolji odziv.“ Generalno gledano, Gruber ocenjuje da je Ajped 2 „solidna iteracija druge generacije, lakša i ugodnija za držanje, uočljivo brža i opremljena preklopivim pokrivačem koji je i doslovno i figurativno magnetičan“.

Skoknemo li na lokaciju Engadžet (Engadget), vidimo da je Džošua Topolski veoma iskren: „Možda će konkurencija biti frustrirana kad ovo čuje, ali to svejedno treba reći: Ajped 2 nije samo najbolja tabla na tržištu, stiče se utisak da je i jedina tabla na tržištu“. On pored toga primećuje da su „kamere Ajpeda 2 ozbiljan nedostatak, da ekran – i pored izuzetno visokog kvaliteta – ima specifikacije prošlogodišnjeg modela, a operativni sistem još uvek ima neke dosadne odlike, poput smarajućih iskačućih upozorenja“. U celini gledano, Topolski ne veruje da je Epl podstakao mnoge korisnike prvobitnog modela da ga zamene novim (izuzev ukoliko im trebaju kamere), ali smatra da je Ajped 2 „zaista sasvim dobar“ za one koji do sada nisu kupili nijedan.

I na kraju, MG Zigler sa lokacije Tek kranč (TechCrunch): „Sumirao bih sve ovo na jednostavan način: treba li kupiti Ajped 2? Možda – to zavisi od nekoliko činjenica. Hoćete li kupiti jedan? Da. Koristite ovu informaciju mudro.“

Dodatne prikaze Ajpeda 2 može pogledati i na stranama sledećih časopisa: BusinessWeek, SlashGear, PCMag, USA Today, The Root, LaptopMag i The Daily.

(M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.