Sve veći broj aplikacija za Windows Phone

U POREĐENJU S APPLEOVOM MREŽNOM prodavnicom App Store koja u svojoj ponudi ima više od 350.000 aplikacija, prodavnica Windows Phone Marketplace trenutno nudi zanemarljivo mali broj aplikacija i igara, oko 9000, ali njihov broj dnevno u proseku raste za 100.

U saopštenju o svojoj mrežnoj prodavnici Marketplace koje je objavio u utorak u veb dnevniku posvećenom programerima za Windows Phone, Microsoft je naveo da trenutno više od 30.000 programera razvija aplikacije za ovaj mobilni operativni sistem, a da je paket alatki za razvoj programa za ovu platformu preuzet više od milion puta.

U saopštenju se navodi i da će se izmeniti određena pravila u vezi s programerima, kao što je povećanje broja sertifikata potrebnih za aplikacije – što je jedan od načina za odobravanje aplikacija. Sertifikati se neće naplaćivati programerima koji razvijaju besplatne aplikacije, a moći će da unesu od pet do 100 besplatnih sertifikata.

Ova promena u pravilima izgleda da je usklađena sa savetom poslatim programerima, u kome se poručuje da bi trebalo da naprave i probne verzije aplikacija, jer bi to doprinelo boljoj prodaji komercijalnih aplikacija. „Probne verzije pospešuju prodaju, budući da jedna od deset preuzetih probnih aplikacija rezultira kupovinom i donosi desetostruki veći prihod, nego, recimo, komercijalne aplikacije koje ne nude probni period korišćenja“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, aplikacije s probnim periodom korišćenja preuzimaju se 70 puta češće od komercijalnih aplikacija koje ne nude ovu opciju.

Međutim, jedan od korisnika je u pomenutom veb dnevniku napisao da postoji propust u softveru za dodavanje ove opcije, koji onemogućava probnim aplikacijama da dobiju nadogradnju.

Microsoft je najavio i Global Publisher Program, koji manjim razvojnim timovima omogućava da pošalju aplikaciju preko Global Publisher partnera. U okviru ovog sistema, izdavač će objaviti aplikaciju u prodavnici Marketplace u ime programera, sa cenom i prema uslovima koje izdavač odredi. Microsoft je nedavno pokrenuo i portal Yalla Apps, kojim upravlja kompanija Prototype Interactive, koja će sarađivati sa programerima za Windows Phone na Bliskom Istoku i u Africi.

Uprkos veličini Appleove prodavnice App Store, ili prodavnice Android Market koja nudi preko 100.000 aplikacija za uređaje s Androidom, Microsoft je promovisao i svoje partnerstvo s Nokijom kao „veliki korak napred u našim nastojanjima da kreiramo aktivan ekosistem za programere.“

Prodavnice sa aplikacijama i dalje predstavljaju prioritet za proizvođače mobilnog softvera. Primera radi, norveška kompanija Opera Software je u utorak najavila otvaranje prodavnice Opera Mobile Store, koja će nuditi besplatne i komercijalne aplikacije za bukvalno bilo koji mobilni operativni sistem i uređaj. Prema podacima te kompanije, oko 100.000.000 korisnika širom sveta koristi na svojim mobilnim telefonima Operin istoimeni veb čitač. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.