Tajni svemirski avion ponovo otišao u orbitu

NAJMISTERIOZNIJA SVEMIRSKA LETELICA američkog vazduhoplovstva (U.S. Air Force) ponovo je otišla u orbitu posle pauze od par meseci. Ovaj drugi primerak robotizovanog svemirskog aviona X-37B koji je napravio Boing (Boeing), lansiran je iz vojnog lansirnog kompleksa 41 u Kejp Kanaveralu na Floridi, raketom Atlas V u subotu u 17.46 po lokalnom vremenu (23.46 po našem), umesto u petak kako je planirano. (Lansiranje je odloženo zbog lošeg vremena.)

Lansiranje će sigurno ponovo oživeti nagađanja o ovoj bespilotnoj letelici dugačkoj nepunih devet metara koja sleće kao avion a izgleda kao minijaturni šatl.

Ni skoro godinu dana posle aprilskog lansiranja prvog primerka na 224-dnevno kruženje oko planete, niko izvan američkog vazduhoplovstva ne zna tačno čemu X-37B služi. Upravo zbog toga su se pojavile i ocene da SAD s ovim mini šatlom pokreće novu svemirsku trku koja bi mogla podstaći Rusiju i Kinu da naprave slične letelice.

Pretpostavlja se da bi X-37B teoretski mogao da služi za prevoz komandosa, kao bombarder ili orbitalni špijun. Mogao bi isto tako da lansira, popravlja ili premešta američke satelite u niskoj orbiti, a nije isključena ni mogućnost da se prikrade i onesposobi ili ukrade tuđe satelite, jer raspolaže tovarnim prostorom pristojne veličine. U taj prostor se mogu smestiti razni senzori ili sateliti, a moglo bi i nekakvo oružje.

Visoki predstavnici američke vojske su na decembarskoj konferenciji za medije, po povratku prve letelice na Zemlju, tvrdili da ova letelica od pet tona, koja se može koristiti više puta, služi da se data tehnologija testira u svemiru a potom vrati nazad na ispitivanje. Njen zvanični naziv je zato orbitalno test vozilo (Orbital Test Vehicle, OTV). Usput su pokušavali da se našale odajući pojednim novinarima priznanje za genijalnost i inovativnost koju su iskazali u pojedinim izveštajima.

Njihova poruka je glasila „prosto i jednostavno rečeno ovo je test vozilo“, ali nisu rekli koje se to tehnologije testiraju ni zašto se insistira na letelici koja samostalno sleće i podseća na avion, jer dodatna masa krila i stajnog trapa predstavljaju manu u odnosu na jednokratne letelice koje nisu napravljene da se vraćaju. Ta dodatna masa otežava i poskupljuje postavljanje letelice u orbitu i smanjuje obim manevrisanja koje može da izvede s datom količinom goriva, ocenjuju upućeni stručnjaci. Sve što X-37B navodno može da uradi, neka jednostavnija letelica bi uradila bolje i jeftinije, a za vraćanje eksperimentalnih objekata iz svemira bolje bi poslužila jednostavna kapsula ili padobran.

Uprkos kritikama predstavnici vojske poručuju da je ovo samo početak, tako da će ovakvi omanji svemirski roboti po svoj prilici ostati u igri i imaće puno posla u narednim godinama, što navodi na sledeća dva objašnjenja – ili je vojska glupa i ne shvata da je ovo drugorazredno vozilo za petljanje po svemiru, ili je X-37B u stanju da izvede nešto što drugi nisu u stanju da zamisle. Rusija i Kina verovatno imaju u vidu ovo drugo. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.