Tajvanski istraživači unapređuju pozadinsko osvetljenje sa LED diodama

TAJVANSKI INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE industrijske tehnologije (Industrial Technology Research Institute, ITRI), koji radi pod pokroviteljstvom vlade te zemlje, saopštio je krajem prošle nedelje da je pokrenuo trogodišnji projekat za razvoj jeftinijeg i dugotrajnijeg pozadinskog osvetljenja sa svetlećim diodama (light emitting diode, LED), koje će se koristiti kod ekrana mobilnih telefona, prenosivih računara i televizora.

U okviru tog projekta ITRI je prošlog meseca zajedno s kompanijom Oxford Instruments osnovao istraživački centar kako bi radili na usavršavanju LED ekrana.

Pozadinsko osvetljenje sa LED diodama se obično koristi kod ekrana s tečnim kristalima (liquid crystal display, LCD). Ova tehnologija zamenjuje pozadinsko osvetljenje sa fluorescentnim lampama (cold cathode fluorescent lamp, CCFL), u širokom spektru proizvoda od mobilnih telefona do LCD televizora, zbog toga što LED diode daju bolje osvetljenje i uz to su i energetski efikasnije.

Nova otkrića bi trebalo da utiču na pojeftinjenje pozadinskog osvetljenja. Tim sastavljen od 23 istraživača ispitaće procese pakovanja i mikrostrukturu tehnologije LED dioda visoke svetline, kako bi pronašli novu i napredniju tehnologiju.

Koliku će uštedu ili produžetak radnog veka pozadinskog osvetljenja doneti nova tehnologija, znaće se tek nakon što se dođe do prvih rezultata.

Dosadašnji rad instituta ITRI pomogao je brojnim tehnološkim proizvođačima sa Tajvana da ostanu konkurentni u odnosu na rivale iz Japana, Južne Koreje i drugih zemalja. Institut za istraživanja razvija nove tehnologije, registruje patente i jeftino prodaje licence za otkrića tajvanskim kompanijama.

Unapređenje pozadinskog osvetljenja zasnovanog na LED diodama nije jedini zajednički projekat instituta ITRI i kompanije Oxford Instruments.

U toku naredne tri godine, ITRI i Oxford Instruments će pokušati da unaprede i mikroelektromehaničke sisteme (MEMS), senzorsku tehnologiju koja se nalazi u bežičnim igračkim mašinama koje se kontrolišu pokretom, kao što je Nintendova konzola Wii. Rezultati ovih istraživanja bi trebalo da snize proizvodnu cenu senzora, uz povećanje njihovih performansi. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.