Tjuringovu nagradu za 2010. dobio profesor sa Harvarda

PROFESOR AMERIČKOG UNIVERZITETA Harvard, Britanac Lesli Valijant, dobitnik je Tjuringove (Turing) nagrade za vrhunska dostignuća u razvoju računarskih tehnologija za 2010. godinu, koju dodeljuje Asocijacija za računarske mašine (ACM).

Lesli Valijant je dobio ovu prestižnu nagradu za svoj rad na usavršavanju računara koji uče. U obrazloženju se navodi da je najveći pojedinačni Valijantov doprinos njegov rad iz 1984. „A Theory of the Learnable“, koji je postavio temelje teorije o računarskom učenju. Pored opšteg okvira uveo je i konkretne modele za proučavanje procesa učenja, uključujući čuveni model mašinskog učenja „verovatno približno tačan“ (probably approximately correct, PAC), što je doprinelo razvoju veštačke inteligencije i mnogih drugih oblasti računarske prakse kao što su obrada prirodnih jezika, prepoznavanje rukopisa i kompjuterski vid.

Valijantovi radovi korišćeni su i u izradi IBM-ovog superkompjutera Votson (Watson), koji je nedavno pobedio ljude u kvizu Jeopardy.

Valijant je zajedno s poveljom dobio i novčanu nagradu od 250.000 dolara, koju su obezbedile kompanije Intel i Google. Tjuringova nagrada je u svetu računara cenjena kao Nobelova nagrada, a ime je dobila u čast engleskog matematičara Alana Tjuringa, koji se smatra osnivačem modernog računarstva.

Nagradu za 2009. dobio je Čarls Teker, za pionirski dizajn i realizaciju prvog savremenog računara (Alto), a 2008. godine nagrada je dodeljena profesorki tehnološkog instituta u Masačusetsu, Barbari Liskov, za praktične i teorijske osnove programskih jezika i dizajn sistema. (A.S.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.