U petak 4. marta uveče počinje Nacionalni dan isključenja

NEKO SE NAJZAD SETIO DA USTANOVI dan kada će običan svet, ali i najzagriženiji korisnici interneta i svakojakih elektronskih naprava, isključiti svu tu elektroniku i provesti malo vremena s ugašenim telefonom, računarom, televizorom i drugim otimačima slobodnog vremena. Izmislio je Nacionalni dan isključenja, koji je prvi put obeležen prošle godine (a zapravo bi se mogao praktikovati svake nedelje).

Ovog vikenda će ovaj godišnji jednodenevni odmor od elektronskih medija biti šire obeležen po drugi put, što je odlična prilika da na 24 sata prestanemo da šaljemo poruke, proveravamo e-poštu, visimo na Fejsbuku i zurimo u TV ekran. Drugim rečima, da izbegnemo visoku tehnologiju, udahnemo malo svežeg vazduha i sastanemo se uživo s prijateljima i porodicom.

Praznik „bez struje“ počinje na zalazak sunca u petak 4. marta i traje do zalaska sunca u subotu 5. marta i kao što mu ime kaže tih 24 sata treba se odmarati od svih elektronskih sprava tako što ćemo ih privremeno isključiti.

Jedna mala grupa umetnika, pisaca, filmskih radnika i medijskih profesionalaca, osetila je kolektivnu potrebu da se odupre sve bržem ritmu života i njena je ideja da se na ovaj način uzme tajmaut i da se rokovi privremeno odgurnu u stranu. U svom proglasu kažu da je iz moderne svesti iščilela sasvim razumna zapovest „sedmog dana se odmaraj“, koja zapravo znači „napravi pauzu, zastani, uspostavi ravnotežu, napuni baterije“. U mesto toga ispada da nam sada treba osam dana u nedelji, a ne šest (što su Bitlsi uočili još 1964).

Grupa je zato smislila Deset principa koje treba ispoštovati na Nacionalni dan isključenja.

1. Izbegavaj tehnologiju
2. Druži se s bližnjima
3. Posveti se svom zdravlju
4. Izađi napolje
5. Izbegavaj kupovine
6. Zapali sveću
7. Pij vino
8. Jedi hleb
9. Nađi tišinu
10. Učini drugima nešto lepo

Uz njih su dali i par saveta za one koji žele da ih slede. Nekima „Izbegavaj tehnologiju“ znači prestani da šalješ SMS poruke, a nekima da ne koriste šporet i ne ulaze u lift. Jednima „Posveti se svom zdravlju“ znači trčanje na sledećem beogradskom maratonu, drugima da sporije žvaću. Drugim rečima, „svako treba da nađe ono što mu odgovara“.

Onima koji podržavaju ovu ideju grupa nudi spavaću vrećicu za telefon (u kojoj ćete ga ostaviti vezanog preko vikenda) i fonaramicu (telefonsku maramicu) koja mu blokira signal.

Koliko god da volite MikroVesti i obavezno ih čitate svakog dana (uz bonus poen za one koji našu stranu proveravaju više puta dnevno), imate naš oproštaj ukoliko odlučite da nas zaobiđete ovog vikenda. Razumećemo vas, a kad se ponovo uključite mi ćemo opet biti ovde, s najnovijim vestima, zanimljivostima i svim ostalim, da vam ponovo otmemo nekoliko minuta. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.