Vestern Didžital kupuje Hitačijev ogranak za diskove

KOMPANIJA VESTERN DIDŽITAL (WESTERN Digital) objavila je u ponedeljak da će kupiti Hitači Global Storidž Teknolodžis (Hitachi Global Storage Technologies, Hitachi GST), Hitačijev ogranak za proizvodnju čvrstih diskova, novčano-deoničkom transakcijom vrednom 4,3 milijarde dolara.

Vestern Didžital je vodeći proizvođač čvrstih diskova sa tržišnim udelom od oko 31%, iza kojeg sledi Sigejt Teknolodži (Seagate Technology) sa 29%. Hitači GST je treći sa 18%. Kombinovano će Vestern Didžital i Hitači GST lako prevladati Sigejt.

Ovom kupovinom je Vestern Didžital, koji je do sada uglavnom bio orijentisan na spoljne čvrste diskove široke potrošnje, omogućio sebi brz ulazak u segment internih diskova namenjenih centrima za obradu podataka.

Sudeći prema potpisanom ugovoru, Vestern Didžital će 3,5 milijardi dolara platiti gotovim novcem, a ostatak tako što će Hitačiju preneti 25 miliona svojih deonica čija je vrednost oko 750 miliona. Zahvaljujući tome Hitači će biti vlasnik oko 10% njegovih deonica. Pored toga, u upravni odbor Vestern Didžitala ući će i dva predstavnika Hitačija GST.

Izvršni direktor Vestern Didžitala, Džon Kojn, očekuje da će ugovor biti zaključen u potpunosti u septembarskom tromesečju. „Ovo je jedinstven događaj u 55 godina dugoj istoriji industrije čvrstih diskova, koji kombinuje resurse njena dva najuspešnija i najprofitabilnija proizvođača“, rekao je u izjavi za medije.

Ni Vestern Didžitalu ni Hitačiju nije strano kupovanje drugih proizvođača čvrstih diskova. Hitači je 2003. kupio IBM-ov ogranak za proizvodnju diskova. Međutim, zbog pada cena diskova u poslednjoj deceniji nije uspeo da profitira u tom poslu. S druge strane, Vestern Didžital je 2007. kupio kompaniju Komag koja proizvodi čvsrte diskove, a 2009. Silikon Sistems (Silicon Systems) koji proizvodi diskove čvrstog stanja na bazi fleš memorije. Dodajmo ovde da je i Sigejt 2005. kupio Makstor (Maxtor) za dve milijarde dolara.

Sedište rezultirajuće kompanije ostaće i dalje u Ervajnu u Kaliforniji, gde je Vestern Didžital i do sada imao svoju bazu.

Kojn će ostati izvršni direktor kompanije, a predsednik i izvršni direktor Hitačija GST, Stiv Miligan, pridružiće mu se kao predsednik Vestern Didžitala i neposredno će odgovarati Kojnu. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.