Dva Britanca idu u zatvor zbog podsticanja nasilja preko Fejsbuka

BRITANSKI SUD JE POSLAO VEOMA JAKU poruku onima koji podstiču nasilje na društvenim mrežama. Dvojicu mladića osudio je na po četiri godine zatvora, jer su koristili Fejsbuk (Facebook) da organizuju nerede. Ovo je do sada najstrožija kazna izrečena za zloupotrebu društvenih mreža tokom nedavnih nereda u Velikoj Britaniji.

Krunski sud u Česteru, gradu južno od Liverpula, osudio je dvadesetogodišnjeg Džordana Blekšoa iz Marstona pored Nortviča, i dvadesetdvogodišnjeg Perija Satklif-Kinana iz Voringtona, „zato što su na Fejsbuku kreirali događaje koji pozivaju na nasilje“. Blekšo je osuđen 9. avgusta, a Satklif-Kinan dan kasnije.

Britanski premijer Dejvid Kameron pozvao je prošlog četvrtka vladu da ispita treba li ograničiti rad lokacija društvenih mreža koje su korišćene za planiranje nasilja. Neredi u Londonu i nekoliko drugih britanskih gradova rezultirali su paljenjem zgrada i pljačkanjem radnji i izazvali ogromnu materijalnu i finansijsku štetu.

Predstavnica lokalne policije rekla je da su ih stanovnici upozorili na dvojicu mladića na Fejsbuku što je policiji bilo dovoljno da ih uhapsi. „Primili smo veliki broj telefonskih poziva i poruka zabrinutih građana na našoj strani društvene mreže i posle malo istraživanja uhapsili smo obojicu.“ Obojica su izjavili da su krivi po odredbama Krivičnog zakona o ozbiljnim prestupima iz 2007. (Serious Crime Act of 2007).

Blekšo je propagirao događaj pod nazivom „Satrimo Nortvič“ (Smash Down Northwich Town), jugoistočni deo Liverpula, a Satklif-Kinan je na Fejsbuku kreirao stranu koju je nazvao „Napravimo nerede u Lečfordu“ (Let’s Have a Riot in Latchford) u blizini Voringtona, istočno od Liverpula, saopštila je policija. (M.V.)

Izvor: www.mikro.rs

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.