SOPA zakon gubi podršku


Kontraverzni SOPA zakon ili Zakon o zaustavljanju piraterije na Internetu ima sve manje podrške među američkim senatorima, a sličan trend vlada i kada je u pitanju predloga PIPA zakona, odnosno Zakona o sprečavanju stvarnih online pretnji ekonomskoj kreativnosti i krađi intelektualnog vlasništva.

Zajednički, ova dva zakona mogli bi da vladajućim strukturama omoguće da nateraju ISP-ove na blokiranje pristupa stranicama za koje se smatra da krše autorska prava. Vlada bi mogla da tuži Internet pretraživače, blogove i oglašivače koji imaju bilo kakve veze sa spornim stranicama.

Takođe, ovi zakoni ugrožavaju i socijalne mreže, pa nije čudno zbog velike pažnje koju su ovi zakoni privukli. U znak protesta protiv usvajanja spornih zakona, juče su desetine hiljada stranica bile ugašene, a u tom protestu učestvovali smo i mi.

Protest Internet zajednice nije prošao bez rezultata, a imajući u vidu da su se protestu priključile i brojne korporacije sa svojim lobijima, pa raste broj senatora koji se protive usvajanju zakona. Prema informacijama sa OpenCongress-a, 35 senatora trenutno podržava usvajanje ovih zakona, dok se 18 senatora protivi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.