Evo zašto mobilni operateri ne vole Facebook


Facebook je promenio način na koji više od 800 miliona korisnika širom sveta svakodnevno komunicira, a s obzirom da je komunikacija putem ove društvene mreže besplatna (iako bi Zuckerberg uskoro mogao da počne sa naplatom nekih opcija), korisnici se sve više dopisuju putem Facebook-a i šalju sve manje SMS poruka, što direktno utiče na zaradu mobilnih operatera.

Ove informacije je objavila konzultantska kompanija Strand Consult u kojoj posebno ističu podatak da više od 420 miliona ljudi Facebook-u pristupa putem mobilnih telefona pa im je puno jednostavnije i jeftinije poruku poslati direktno s Facebook-a umesto slanja SMS-ova koje će im operateri naplatiti.

Iako danas besplatno možemo komunicirati putem velikog broja mreža i servisa poput Google-a, Skype-a, Twitter-a, MSN-a i drugih, u Strand Consultu ističu da, zbog velikog broja korisnika (i posebno velikog broja mobilnih korisnika) mobilne operatere najviše brine Facebook i komunikacija putem ove društvene mreže.

U ovoj kompaniji čak kažu da danas možemo uporediti uticaj Facebook-a na mobilnu industriju sa načinom na koji je internet uticao i promenio medijsku industriju. Ipak, u odnosu na razdoblje od pre nekoliko godina, operateri sada korisnicima naplaćuju korišćenje mobilnog interneta, što im predstavlja dodatan prihod i delimično kompenzuje gubitak manjeg slanja SMS-ova.

Takođe, sve više mobilnih operatera prilagodilo se Facebook-u i ostalim besplatnim servisima za razmenu poruka predstavivši različite pakete u koje su, za određenu svotu, uključeni besplatni minuti, internet saobraćaj i određeni broj ili čak neograničene besplatne poruke.

U Strand Consultu navode primer Danske u kojoj veliki broj mobilnih korisnika kupuje mesečne SMS pakete tako da se ne brinu oko broja poruka koje šalju niti oko dodatnih troškova.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
6
  1. Анониман kaže,

    ali butno da je internet saobraćaj preskup


  2. Meni buđavi Vip zaokružuje net na 100KB pa ti vidi... koji me vrag gonio da ulazim u kolo sa njima...


  3. Анониман kaže,

    šta, stvarno?


  4. Da, čitaj http://pastebin.com/MJRNfRhJ


  5. Анониман kaže,

    nema smisla, apsolutno se slažem


  6. Анониман kaže,

    tiranija


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.