Google ukloni više od 350.000 linkova nedeljno


Razne inicijative za zaštitu autorskih prava dovele su i do porasta intervencija u kojima se traži da najveći internet pretraživač da ukloni linkove prema spornim stranicama. Google je nedavno dao do znanja o kolikim se brojkama tačno radi.

Prema podacima sa kojima su izašli u javnost, Google se nedeljno suočava sa više od 350.000 zahteva za uklanjanje linkova sa rezultata pretrage koje vode na stranice sa nelegalnim sadržajem.

Statističke podatke o zahtevima su objavili u sklopu svog izveštaja o transparentnosti (Google Transparency Report), koje se odnosi na razdoblje od jula 2011. godine, piše CNN.

Broj zahteva za uklanjanjem sadržaja je toliko porastao da Google tvrdi da ih danas primi svake nedelje više nego što ih je primio tokom cele 2009. godine. Ali, Google ima dobar razlog zašto je izašao u javnost sa takvim podacima. Ranije ove godine kompanija je javno izrazila svoje protivljenje kontroverznim SOPA i PIPA predlozima za zaštitu intelektualnog vlasništva. Na ovaj način Google želi da pokažeda je sadašnji sistem dovoljno dobro funkcioniše uprkos tome što broj zahteva raste, a sporni sadržaj se može "sakriti" u roku od 11 sati od podnošenja zahteva.

Google pokreće postupak za suspenziju linkova na zahtev oštećene stranke. Nakon što primi zahtev, pokreće se automatski računarski postupak koji ocenjuje njegovu opravdanost, a potom će svoje mišljenje dati i osobe zadužene za evaluaciju. Google navodno udovoljava prema zahtevu u oko 97 posto slučajeva.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.