Hewlett Packard otpušta 30.000 radnika


Gotovo 30.000 radnika uskoro bi moglo da izgubi posao u jednoj od najvećih svetskih čistki u poslednje vreme. HP ima 324.600 zaposlenih širom sveta i ukoliko se odluči na ovako radikalan potez osam posto zaposlenih ostaće bez posla.

Nova izvršna direktorka Meg Whitman suočava se padom popularnosti ličnih računara čija proizvodnja kompaniji više ne donosi planiran profit. Primat je preuzeo Apple prodajom svojih tablet računara iPad.

U poslednje dve godine HP je otpustio dvojicu izvršnih direktora i očigledno je da nemaju kvalitetnu osobu koja će izvući kompaniju iz krize.

Whitmanica, bivša direktorka eBay-a, kompaniju je preuzela od Lea Apothekera koji je HP-u priuštio pad deonica od čak 40 posto tokom svojeg jednogodišnjeg upravljanja kompanijom.

Ukoliko se ostvari, ovakav rez ušao bi u top 10 najvećih otkaznih postupaka jedne američke kompanije u poslednjednih deset godina. U septembru prošle godine, Bank of America najavila je 30.000 otkaza dok je u prvoj polovini 90-ih IBM na ulici ostavio čak 60.000 ljudi.

Pre dve godine besni sindikati u Velikoj Britaniji optužili su HP za neodgovorno poslovanje nakon podele 1.300 otkaza. Kompanija sa sedištem u Kaliforniji odbila je da komentariše na upit hoće li ova najava uticati na tamošnje zaposlene.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.