Holandija usvojila zakon o Net neutralnosti


Poznati po svojim naprednim, ali često i kontroverznim zakonima, holanđani su prvi u EU usvojili zakon koji propisuje Net netralnost kao obavezu firmi koje nude pristup Internetu.

Novi zakon takvima ne samo da onemogućava da prioritiziraju neki saobraćaj, nego ne dopušta i ni preterano detaljno analiziranje saobraćaja, pa čak ni deep packet inspection.

Praktično, ISP-ovi mogu da utiču na protok podataka samo u slučaju zagušenja ili kada su bezbednosni razlozi u pitanju. Takođe je zabranjeno isključivanje korisnika zbog bilo kojeg drugog razloga osim neplaćanja usluge pristup, što je u suprotnosti sa na primer francuskim pristupom i konceptom “tri upozorenja”.

Net neutralnost kao koncept izaziva kontroverze širom sveta, jer je u suprotnosti sa željama vlasnika autorskih prava na filmove i muziku da se nelegalna razmena takvih sadržaja lako može sprečiti. Ipak, mere koje bi to dozvolile dale bi preveliko ovlašćenje vladama i istim tim vlasnicima sadržaja, koje bi se mogle i zloupotrijebiti i tako narušiti privatnost korisnika.

Ostaje da pratimo da li će se druge zemlje EU prikloniti holandskom ili francuskom pristupu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.