Indijci za državnu kontrolu Interneta


Indijska vlada, koja je inače dosta aktivna u cenzurisanju delova Interneta, iako ne toliko aktivna kao neke druge vlade zemalja u Aziji i manjim delom u Africi, predložila je osnivanje međunarodnog i međudržavnog tela koje bi određivalo globalna pravila za Internet, nadgledalo sva tela za odredbu internet standarda, pregovaralo o internet sporazumima i odlučivalo o sporovima vezanima uz Internet.

Ova komisija bi bila finansirana i odabirana od strane Ujedinjenih nacija, čime bi se sadašnji model različitih tela, uglavnom skroz nepovezanih uz vlade i države, a koja donose standarde i pravila za Internet.

Ukratko, ovlašćenja nad Internetom bi se prenele na svetske vlade.

Telo koje Indija predlaže zvalo bi se Commitee for Internet Related Policies - CIRP, a zamenilo bi ICANN u kojem ne postoji nikakav formalni državni nadzor.

Očekuje se da će se i u ovome pitanju svet podeliti na politički Zapad i Istok, odnosno od zapadnih zemalja se očekuje da odbiju ovakvu vrstu nadzora nad Internetom, dok su Rusija, Kina, Uzbekistan i Kazahstan već ranije najavili da smatraju potrebnim postrožiti državni nadzor nad Internetom. Ovo je posebno istakao Vladimir Putin koji smatra da se nadzor Interneta treba provesti preko ITU-a, međunarodne telekomunikacione unije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.