Interpol kreće u aktivniju borbu protiv cyber kriminala


Međunarodna kriminalističko-policijska organizacija Interpol objavila je da će ove godine učiniti borbu protiv računarskog kriminala svojim glavnim prioritetom.

Razlog je sve veća raširenost online prevara i činjenica da one sve češće uključuju kriminalne aktivnosti koje obuhvataju više zemlja istovremeno.

Naime, predsednik organizacije, Khoo Boon Hui, na prošlonedeljnoj konferenciji Interpol-a u Tel Avivu objasnio je da je čak 80 posto online kriminala povezano sa transnacionalnim bandama.

Dodao je i da su organizovane kriminalne grupe sada u stanju regrutovati članove iz zemalja s kojima njihova država nema diplomatske odnose, i onda ih smestiti u privremenu bazu u nekoj trećoj zemlji, iz koje će oni onda obavljati cyber napade i prevare širom sveta.

Internet kriminalci su prošle godine zaradili milijarde dolara putem prevara povezanih sa kockarskim i fudbalskim web sajtovima, krađe podataka o kreditnim karticama i bankovnih prevara. Zbog svega toga, Hui je najavio otvaranje Interpol-ovog sedišta za digitalnu bezbednost u Singapuru 2014. godine.

Konferencija je inače predstavljala prvi godišnji Interpol-ov sastanak u Izraelu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Gde mogu pronaci zakone o cyber criminalu. Veoma sam zahvalan za info. Svakom ko nesto zna o tome. Da li svaka drzava ima svoje zakone ili su internacionalni?


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.