Lažne aplikacije prazne račune korisnika Android-a


Britanska regulatorna agencija za premium brojeve i servise PhonePayPlus upozorava korisnike mobilnih uređaja koji rade na Android-u na veliki broj lažnih aplikacija koje korisnicima mogu isprazniti račune.

Ove aplikacije, koje su jedno vreme bile dostupne i na Google Play online prodavnici aplikacijama, bile besplatne za download, ali u sebi su sadržale RuFraud malware koji bi, svaki put nakon pokretanja tih lažnih aplikacija na telefonima, slao SMS poruke na skupe brojeve koje bi korisnike koštale i do 15 funti po SMS-u.

S obzirom da nije bilo nikakvih obaveštenja o slanju poruka i naplaćivanju, korisnici nisu ni bili svesni da njihov telefon šalje poruke na skupe brojeve te bi to otkrili tek kada su videli telefonske račune.

RuFraud malware nalazi se u mnogim lažnim aplikacijama poput Angry Birds-a (uključujući i poslednji verziju ove igre Angry Birds Space) Assassin’s Creeda i Cut The Rope-a.

Zanimljivo je da u uslovima korišćenja te aplikacije zaista traže dopuštenje za slanje SMS poruka na skupe brojeve, ali to je upozorenje bilo poprilično skriveno, a s obzirom da veliki broj korisnika ionako ne gleda uslove korišćenja, već odmah kliknu na "Instaliraj", većina njih nije ni bila svesna ove opasnosti.

Dobra vest jeste da je PhonePayPlus na vreme otkrio jednu od kompanija koja stoji iza ovih prijevara - riječ je o letonijskoj kompaniji A1 Agregator Limited koja upravlja sistemom naplate putem kojeg se korisnicima naplaćivalo slanje SMS poruka pa su ih kaznili sa 50 hiljada funti i dali su im rok od tri meseca da vrate novac svim prevarenim korisnicima, a o tom događaju smo pisali pre neki dan.

Ali, ono što je zabrinjavajuće u ovom slučaju jeste što bi ovo mogao biti "početak nečeg puno većeg" - naime, lažne aplikacije su naplaćivale koriščenje u čak 18 evropskih zemalja (među inima i Nemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, Češkoj...) pa je ovo mogao biti samo eksperiment kako bi online kriminalci videli mogu li zaraditi na "više tržišta" razvojem lažnih besplatnih aplikacija koje će slati SMS poruke na skupe brojeve i na taj način prazniti račune mobilnih korisnika.

Kako bi se zaštitili od ovakvih prevara korisnici Android-a trebali bi izbegavati skidanje nepoznatih aplikacija sa raznih stranica i skidati ih samo u Google-u Play, a prilikom skidanja sa te prodavnice aplikacijama treba pregledati i sva dopuštenja koja se daju aplikacijama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.