Novi phishing napad na Facebook-u


Na Facebook-u je zabeležen novi način phishing napada kojim se nastoji navesti neoprezne korisnike na instalaciju zlonamernog koda.

Napad započinje slanjem email poruke u ime Facebook-a kojom se obaveštava korisnik o njegovom primljenom zahtevu za ukidanjem Facebook korisničkog naloga. Naravno, poznato je da Facebook nikada ne šalje takva obaveštenja preko e-maila.

U lažnoj se poruci krije prikriveni maliciozni link iza opcije "click here" preko koje korisnik može potvrditi ili otkazati pristigli lažni zahtev. Ako korisnik nasedne i aktivira ponuđeni link, pojaviće se poruka koja traži dopuštenje korisnika za pokretanje Java appleta.

Čak i ako korisnik ne želi da dozvoli njegovo pokretanje (opcijom "Deny"), "third-party" aplikacija će ustrajati na tome da se dozvoli pokretanje appleta. Upravo je ustrajanost aplikacije da joj se omogući pokretanje glavni adut u sprovođenju celokupnog napada, jer napadači računaju na činjenicu da će korisnik pristati na sve kako bi otkazao ukidanje korisničkog naloga.

Kada se dozvoli pokretanje appleta, pojaviće se prozor sa porukom o potrebi za ažuriranjem Adobe Flash Player-a. Prihvatanjem ažuriranja ustvari se instalira trojanac (SpyEye-B i Agent-WHZ) na sistem koji će napadačima omogućiti integrisanje zaraženog računara u botnet.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Cool


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.