Oni koji ne koriste Facebook žive dobar život bez zaboravljenih poznanika


Društvena mreža Facebook broji više od 900 miliona korisnika, a današnji početak prodaje deonica najpopularnije društvene mreže mnogi čekaju kao "ozebli sunce". Ipak, u poređenju sa brojem stanovnika na Zemlji, puno je veći broj onih kojima Facebook u životu ne predstavlja ama baš ništa.

Poslednje istraživanje u SAD-u pokazalo je da čak 80 posto korisnika društvene mreže živi izvan granica Severne Amerike, a želi li Facebook ispuniti očekivanja prodaje deonica, moraće pronaći način kako pridobiti sve one "nekorisnike" da se priključe najpopularnijoj društvenoj mreži.

U proseku od pet odraslih Amerikanaca čak dvoje nema svoj profil na Facebook-u, a trećina njih tvrdi da nemaju interesa ni potrebe za pristupanjem društvenoj mreži.

Ipak, nije čudno da su novi načini komunikacija ne počecima odbačeni, slično se događalo i kada su se pojavili radio, televizija i lični računari, objašnjava Lee Rainie, direktor neprofitne organizacije koja proučava uticaj interneta na američko društvo.

Mnogi protivnici društvene mreže tvrde da ne žele Facebook, da im ne treba i da žive sasvim dobar život i bez dugo zaboravljenih poznanika sa kojima bi se mogli povezati uz pomoć najveće društvene mreže na svetu.

Jedan od onih koji odbijaju da koriste Facebook je i Len Kleinrock (77) koji za sebe tvrdi da je prvi korisnik interneta na svetu. On smatra da je Facebook dobar za njegove unuke, ali ne i za njega. Njegov otpor prema društvenoj mreži je uopšten i nema nikakve veze sa tehnološkom pismenošću.

Naime, Kleinrock je jedan od pronalazača interneta, odnosno jedan od istraživača koji su 1969. slali podatke sa jednog na drugi računar preko Arpaneta koji se kasnije pretvorio u internet kakav danas poznajemo. Komunikaciju obavlja e-mailom, a nema potrebu za još jednom "obvezom", kako naziva Facebook.

Istraživanje je pokazalo da se, uz ljude koji nemaju računar ili pristup internetu, društvenim mrežama manje služe oni nižeg stepena obrazovanja ili sa manjim primanjima. Žene koje ne koriste Facebook zabrinutije su za svoju privatnost od muškaraca koji nisu aktivni na društvenoj mreži, dok starije osobe "muči" informatička pismenost.

Mnogi "nekorisnici" kao glavne razloge nepriključivanja društvenim mrežama navode da im to predstavlja preveliku obvezu, kako više uživaju u ličnoj komunikaciji koju ostvaruju sa svojim bližnjima i kako ih zapravo ne zanima šta rade prijatelji prijatelja njihovih prijatelja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.