Piraterija poboljšava prodaju muzike


I dok se diskografske kuće jadaju da im ilegalno skidanje muzike putem torrenta uništava posao, istraživanje profesora sa američkog univerziteta u Severnoj Karolini pokazalo je suprotno. Ne samo da torrenti ne štete uspešnoj prodaji muzike nego je, čini se, podstiču, prenosi TorrentFreak.

Profesor Robert Hammond je između maja 2010. i januara 2011. godine skupljao statistike o skidanju putem torrenta sa najveće stranice sa torrentima posvećene muzici i uporedio ih sa podacima o prodaji kako bi stvorio model koji predviđa efekat piraterije na prodaju muzike.

Uzorak uključuje 1095 albuma 1075 umetnika, a istraživanje je usredotočeno na albume koji su "procureli" pre službenog puštanja u prodaju. Do uzročnog delovanja ilegalnog deljenja na kasniju prodaju došao je na temelju širine dostupnosti albuma pre službenog predstavljanja.

Rezultati su bili iznenađujući jer Hammond nije uspeo da pronađe negativnu posledicu skidanja na prodaju albuma. Otkrio je pak umereno povećanje u prodaji - curenje albuma mesec dana unapred kasnije će rezultovati sa 59,6 više prodatih primeraka.

Istraživanje je takođe pokazalo da popularni izvođači više profitiraju od ilegalnog skidanja nego oni manje poznati, a u slučaju ovih drugih curenje albuma nema nikakvog efekta na kasniju prodaju.

Hammond predlaže zanimljivo objašnjenje za ovaj fenomen. Prema njemu, piraterija je oblik oglašavanja, slično kako kad se pesma emituje na radiju ili spot na televiziji, a više skidanja rezultuje umerenim povećanjem prodaje. Prethodna istraživanja, koja su pokazala da skidanje putem torrenta šteti prodaji, tvrdi Hammond, nisu koristila tako precizne statistike o skidanjima albuma kao on.

Ipak, moramo se upitati koliko je Hammondovo istraživanje reprezentativno. Kao prvo, on se usredotočio isključivo na albume, a ne na skidanje pojedinačnih pesama. Osim toga, njegovo istraživanje je napravljeno na temelju jedne jedine stranice sa torrentima, koja ima 150 hiljada korisnika koji su uglavnom ljubitelji muzike.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    To se zna,samo ne veruju


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.