Podneo tužbu jer je ''google'' generička reč


David Elliott iz savezne američke države Arizone zatražio je od suda da donese odluku da reč "google" označava "pretraživanje na internetu", i da poništi Google-ov zaštitni znak za taj pojam.

David Elliott podneo je tužbu nakon što je Google ovaj mesec dobio sudsko rešenje zbog koje je morao odustati od 750 web stranica, kao što su "googlegaycruises.com" i "googledonaldtrump.com". Tvrdi da su mu ova imena domena potrebna kako bi pokrenuo biznis baziran na "trgovini, dobročinstvu i ostalom", piše Paid Content.

U prigovoru koji je podneet u Phoenixu navodi se da je "to google" čest prelazni glagol za internet pretraživanje, uz napomenu da je Američko dijalektičko društvo proglasilo reč "google" "rečju decenije."

U prijavi se takođe citira izveštaj iz 2010. godine, u kojem je Google, navodno, izjavio da bi mogao da izgubi svoj zaštitni znak ako reč "google" postane sinonim za pretraživanje.

Kompanija je podnela zahtev za zaštitom znaka "Google" još 1997. godine i od tada je dobila niz sertifikata koji pokrivaju korišćenje tog imena.

Brendovi u određenim slučajevima zaista mogu izgubiti svoj zaštitni znak ako ih korisnici, odnosno potrošači počnu shvatati kao svakodnevne reči i koristiti ih. Poznati primeri su "yo-yo" i "aspirin".

To se ipak neće dogoditi sve dok će Google moći dokazati da korisnici reč povezuju sa kompanijom.

Inače, reč "google", prema podacima koje smo pronašli na Google History-ju, dolazi od greške u pisanju reči "googol", a odnosi se na broj koji se prikazuje kao 1, nakon kojeg sledi sto nula.

Google-ovo korišćenje ovog pojma odražava misiju kompanije da efikasno "organizuje naizgled beskrajnu količinu informacija dostupnih na webu".

Kopiju prigovora možete pogledati ovde.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    Sad lepo da ja napravim prigovor Microsoft-u s obzirom da je kod nas Windows sinonim za operativni sistem. :)))


  2. Анониман kaže,

    ha ha dobra fora, slazem se aj da ih tuzimo :-DDD


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.