SMS malware na Android-u


Ruski cyberkriminalci započeli su sa distribucijom visokotarifnih SMS malwarea na lažnim stranicama za skidanje Android aplikacija.

Socijalnim inženjeringom pokušava se uveriti korisnika mobilnog uređaja da skida Flash aplikaciju. Skidanjem .APK Android paketa instalira se Androids_Boxer.A koji šalje SMS poruke na visokotarifne brojeve zavisno o geografskoj lokaciji zaraženog pametnog telefona.

Drugi malware, koji je verzija Andriod:FakeInst malwarea ima na meti korisnike koji pokušavaju da skinu čuvare ekeana i besplatne igre, a kao rezultat opet dobiju veće račune za svoj mobilni uređaj.

Oba malwarea se trenutno poslužuju na web stranicama na ruskom jeziku, što svakako smanjuje šansu da iko izvan Rusije bude kompromitovan, ali svejedno postoji razlog za brigu. Bez obzira da li se aplikacije nabavljaju sa proizvoljnih web stranica ili Android Play Store-a, programeri malwarea pronalaze sve bolje i sofisticiranije načine kako da kompromituju korisnike.

Spomenute Ruske stranice na koje se postavljaju malveri uglavnom su kratkog roka trajanja i nude isključivo lažne aplikacije - javljaju iz AVAST Softwarea.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.