Uskoro još manje SIM kartice


Četiri velike kompanije, RIM , Motorola , Apple i Nokia napokon su pronašle zajednički jezik oko standarda i izgleda novih SIM kartica.

Nove nano-SIM karitce imaju dimenzije 8x12 milimetara, a zamijeniće micro SIM kartice koje je prvi počeo da koristi Apple na iPhone-u 4, a nakon toga su i ostali proizvođači krenuli sa tom praksom.

Suparništvo oko izrade novog standarda SIM kartice između četiri kompanije traje već duže vreme, a pokušaji guranja sopstvenih rešenja najčešće bi završavali prepirkama i odbijanjem predloga.

Najviše nesuglasica je bilo oko dizajna gde su RIM i Samasung insistirali na izgledu koji bi omogućio "push-push" mehanizam, odnosno stavljanje i vađenje kartice pritiskom, slično kao kod memorijskih kartica.

S druge strane Apple je uporno insistirao na suprotnom što ne iznenađuje s obzirom da u svojim mobilnima koristi SIM fioke.

Kompromisno rešenje ima jednostavan pravougaoni dizajn sa usekom na jednoj strani što bi trebalo sve da zadovolji.

Hoće li novo rešenje biti usvojeno i kada možemo očekivati nove SIM kartice znaćemo nakon 31. maja kada se sastaju članovi ETSI -ja (European Telecommunications Standards Institute).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. asdf kaže,

    gde će manje od microsim kartice, totalno nepotrebno smanjivanje


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.