Amerika protiv nadzora Interneta


Na zasedanju Ujedinjenih nacija koje se održava u decembru, planirana je i sednica o međunarodnim telekomunikacijama koja bi se bavila međudržavnim nadzorom Interneta na način koji predlažu Kina, Rusija, Iran i Saudijska Arabija, a podržavaju još neke zemlje.

Prema ovom predlogu koji bi trebala usvojiti Opšta skupština Ujedinjenih nacija, doneo bi se međunarodno obvezujući zakon koji bi naplaćivao taksu od određenih internet stranica na osnovu posećenosti, a ona bi se koristila za razvoj širokopojasne infrastrukture.

Međutim, isti ovaj predlog zakona traži i uključivanje vlada svih država u nadzor nad Internetom, odnosno mogućnost i obvezu zabrane određenih tipova sadržaja na Internetu, odnosno donošenje poreza za međunarodni transfer podataka.

Obe stranke u američkom Kongresu smatraju ovaj prijedlog pokušajem "preuzimanja Interneta" od strane UN-a i zalažu se za sadašnji model koji se bazira na privatnim kompanijama i praktično nikakvoj međunarodnoj državnoj kontroli Interneta.

Nasuprot ova dva stava, postoji i onaj indijske vlade koji je negdje između, ali takođe predviđa državni i međudržavni nadzor nad Internetom.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.