Developeri i dalje više vole iOS


Uprkos većem udelu Android-a na tržištu operativnih sistema za pametne mobilne telefone, iOS nastavlja da privlači više razvijača aplikacija.

Prema podacima koje je prikupila kompanija Flurry Analytics, približno 70% svih aplikacija za mobilne uređaje u prvom kvartalu ove godine bilo je namenjeno iOS-u, dok se većina od preostalih 30% odnosila na Android. Za iOS se generiše dva puta više aplikacija nego za Android iako prema najnovijim istraživanjima tržišta kompanije ComScore Android drži 50,8% tržišta operativnih sistema za pametne mobilne telefone u SAD-u, dok je udio Apple-ovog iOS-a 31,4%.

Kao jedan od razloga za Apple-ovu popularnost među developerima navodi se njegova dominacija na tržištu tableta, a tu je i veća sklonost korisnika iOS-a kupovini aplikacija, odnosno aplikacije za Apple-ov operativni sistem u proseku developerima donose četiri puta više prihoda po korisniku u odnosu na iste ili slične aplikacije za Android.

Stoga je i sasvim očekivano da se developeri više okreću platformi koja im donosi veće prihode uz manje problema prilikom razvoja aplikacija. Naime, veliki problem kod razvoja aplikacija za Android je i fragmentacija platforme, kako softverski tako i hardverski, odnosno vrlo je zahtevno i skupo razvijati aplikacije koja će raditi isto ili slično na svim uređajima temeljenim na Android-u.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.