Dogovoren standard za nano-SIM


Organizacija European Telecommunications Standards Institute (ETSI) objavila je kako je postigla sporazum vezan uz standard za nano-SIM, no nije objavila koji predlog je pobedio.

Naime, nano-SIM je postao novo polje na kojem su se veliki proizvođači mobilnih telefona sukobili. Prvo su Nokia, Research In Motion (RIM) i Motorola predložili novi standard temeljen na njihovim tehnologijama, ali ubrzo se u igru uključio i Apple koji nije bio zadovoljan ponuđenim rešenjem pa je predložio sopstveno, istaknuvši kako će ga nuditi svim članicama ETSI-a bez plaćanja naknade.

Kako bi ojačao svoje pozicije u ETSI-u, Apple je poduzeo i mere kojima je značajno povećao broj glasova koje ima u tom telu. Naime, prema pravilima ETSI-a, svaka filijala kompanije u Evropi sa prometom većim od 8 milijardi evra ima pravo na do 45 glasova. Do sada je najviše glasova imala Nokia, odnosno 92, ali Apple je u međuvremenu prijavio svojih šest evropskih filijala u ETSI.

Kako bi odgovorili Apple-u, Nokia, RIM i Motorola predložili su kompromisno rešenje koje je uključivalo mnoge, ali ne sve delove Apple-ovog predloga. Za sada nije jasno da li je Apple prihvatio ovo rešenje i omogućio prihvaćanje standarda.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.