Google pokrenuo kulturnu mapu indijanskog plemena


Google je u subotu u Rio de Janeiru otkrio kulturnu mapu Indijanaca Surui, digitalni instrument koji će pomoći amazonskom plemenu da iskoristi svoje veliko poznavanje šume u borbi protiv uništilaca šuma.

Mapa, rezultat petogodišnjeg partnerstva šefa Surui Almira i Googlea, pokazana je prvi put na forumu kompanije, u okviru konferencije o održivom razvoju Rio+20.

Na animiranoj slici planete Google Earth-a vidi se mala tačka u Brazilu, pleme Surui sa 1.300 članova koji žive na područiju od 240.000 hektara u Amazonskoj državi Rondonia, na severozapadu zemlje.

Aplikacija predstavlja fotografije i 3D video zapise šume u kojoj žive urođenici, uz priče o njihovoj tradiciji i običajima. Slike se mogu videti na Google Earth i na stranici www.paiter.org.

Poglavica Almir, sa šarenom perjanicom na glavi, pozdravio je taj projekt koji "putem Google-a pokazuje svetu vrednost njihove kulture". Dodao je da će indijanci koristiti mapu i smartphone za nadzor deforestacije oko njihovog područija.

Jedan dužnosnik Google-a je naglasio da će ta tehnologija biti upotrijebljena i za pomoć drugim indijanskim plemenima u svetu, primera radi u Kanadi i na Novom Zelandu.



Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.