Holandske vlasti odbacile ACTA-u i slične inicijative


Holandske vlasti su preduhitrile institucije Evropske unije i odbacile sporazum ACTA. Prema njihovom stavu, kontroverzni međunarodni sporazum ugrožava privatnost i slobode građana na internetu, i zato su odbile da potpišu.

Ali, njihov odlučan potez se nije zaustavio samo na tome. Pod obrazloženjem da žele zaštititi "slobodan i otvoren" internet, holandske vlasti su donele odluku prema kojoj su se obvezale da u budućnosti neće potpisivati eventualne sporazume koji bi bili slični ACTA-i.

Evropske institucije će se izjasniti o ACTA-i tokom juna, a da sporazum stupi na snagu, potrebno je da prođe kroz proces ratifikacije u svim zemljama članicama, piše portal Wired.

ACTA je zamišljena kao sporazum koji bi postavio međunarodne standarde i pravila kojima bi se štitilo intelektualno vlasništvo. Ali, iako se ispočetka činilo da se odnosi na prevenciju falsifikovanja autorskih dela, lekova i luksuzne robe, široki spektar preporuka bi dozvolio da preventivni mehanizmi zađu u područije korišćenja informacijske tehnologije i interneta za deljenje podataka.

Zbog toga se sporazum našao pod velikim kritikama aktivista i drugih društvenih grupa koje su digle svoj glas zabrinute da bi nejasne i neprecizne formulacije dovele to strogih restrikcija.

Holandski parlament je zaključio da sporazum krši prava korisnika interneta, i da ostavlja previše mesta za "široku interpretaciju i sa mogućim negativnim posledicama za privatnost građana, njihovih sloboda na internetu, i za inovativnost u preduzetništvu".

Kako Holanđani ističu, takvi međunarodni sporazumi se mogu vrlo teško modifikovati, a kao takvi mogu uticati na buduće reforme zakona o zaštiti intelektualnog vlasništva. Umesto toga, inicijative za zaštitu intelektualnog vlasništva nameravaju usmeriti na novu poreznu politiku prema legalno objavljenom sadržaju na internetu koja bi pomogla daljnjem privrednom razvoju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.