Internet Explorer 10 uključuje Do Not Track


Microsoft je objavio da će u konačnoj verziji Internet Explorer-a 10 opcija "Do Not Track" standardno biti uključena (po želji se može isključiti), a ne isključena kako je sada uobičajeno u skoro svim pregledačima.

Ovaj potez je očito dio šire strategije borbe protiv Google-a koji upravo živi od praćenja korisničkih poseta raznim stranicama na Internetu i shodno tome smeštanju oglasa.

Opcija Do Not Track sama, zapravo, ne blokira pregledničke kolačiće već samo obaveštava svaku stranicu koju posetimo da ne želimo da se naša aktivnost prati. Trenutno ne postoji zakonska obveza da se poštuje ovaj zahtev, već je ostavljeno na odluku vlasnicima samih stranica da li će ga uvažiti ili ne, ali sama opcija hvata sve veći zamah među internet servisima, a prošle nedelje ju je prihvatio i Twitter.

Oglašivačka industrija je stoga posebno nezadovoljna ovom odlukom Microsoft-a jer se očekuje da će s izlaskom nove verzije Internet Explorer-a, barem 25% korisnika standardno imati ovu opciju uključeno, što znači da "pametan" smeštaj oglasa na onim stranicama koje poštuju DNT zahtev nije moguć.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.